Zelení: Kvalita potravin patří ke kvalitě života

20.10.2017 11:59

Určitě jste se s tím už setkali. Pečivo zakoupené v běžném obchodě se třetí den nedá jíst. Na chlebu vykvete plíseň, rohlíky a housky ztvrdnou. Otevřete masovou konzervu a v ní se v hromadě tuku krčí trošek hmoty, která má to maso představovat.

Zelení: Kvalita potravin patří ke kvalitě života
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Koupíte si v Německu nebo v Rakousku svůj oblíbený nápoj, sušenky, masovou konzervu, či jiný výrobek, který se prodává i v našich supermarketech a ten samý produkt má jiné složení. „Takový výrobek našemu zdraví vyloženě neškodí, ale ani je neposiluje. Z etikety na výrobku sice získáte informaci o tom, co všechno obsahuje.  Máte však pokaždé možnost a čas vše podrobně studovat, a když vám složení nevyhovuje, najdete v daném obchodě jinou, kvalitnější alternativu?“ ptá se Jiří Čejka, trojka na kandidátce za Středočeský kraj.

Co s tím, my Zelení, hodláme dělat? Našim občanům zajistíme objektivní informace a zavedeme již do mateřských škol zábavné osvětové programy o významu kvality výživy a potravin. Prosadíme přijetí norem, které budou jednoznačně určovat složení potravin. Jestliže bude produkt označen jako výrobek z hovězího masa, pak bude muset obsahovat minimálně 85% výhradně hovězího a žádný drůbeží separát.

Bude-li chléb nazýván jako pšenično-žitný, pak k jeho výrobě bude muset být použit příslušný poměr pšeničné a žitné mouky a žádná barviva. „Vyrábět s co nejnižšími náklady, a dosáhnout co nejvyššího zisku z prodeje, je bohužel fenoménem dnešní doby a potraviny nejsou výjimkou. Na současném stavu se stejnou měrou podílejí jak výrobci, tak i prodejci“ uvedl Petr Štěpánek, lídr Středočeského kraje. „Musí být důsledně uplatňován zákon o ochraně spotřebitele, aby nedocházelo k jeho klamání. A také, aby všichni prodejci měli jasné a spravedlivé postavení na trhu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích