O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Edge, Firefox a Chrome mají jednotné úložiště technologických dokumentací

Na jednotném umístění dokumentací webových technologií prohlížečů Chrome, Firefox a Edge se dohodly jejich tvůrci, tj. společnosti Google, Microsoft a Mozilla. Příslušné informace, nikoli produktové, budou ukládat na portál MDN Web Docs. Ten za měsíc navštíví zhruba šest milionů vývojářů a designérů, kterým by centralizační projekt měl zjednodušit práci.

Server MDN Web Docs se stane novým jednotným úložištěm dokumentace webových rozhraní API a sovisejících technologií prohlížečů Chrome, Edge a Firefox. Portál historicky obsahuje nejrůznější informace pro vývojáře, které pokrývají témata JavaScriptu, CSS, HTML nebo programovacích rozhraní. Příslušné dokumentace a jejich správa by se nyní měly sjednotit. Na tento úkol má dohlížet nový orgán s názvem MDN Product Advisory Board. V něm figurují zástupci firem Mozilla, Microsoft, Google, Samsung a organizace W3C.

Společnost Mozilla, která zajišťuje chod stejnojmenné organizace, přejmenovala server MDN - Mozilla Developer Network na MDN Web Docs již letos červenci. Oddělila rovněž vlastní produktovou dokumentaci od webové. Stránky se totiž tradičně nevěnují pouze jejím programům, ale obsahují mnoho informací o tvorbě webových prezentací, služeb a o souvisejících standardech a technologiích. Mino jiné chtěla Mozilla vytvořit produktově neutrální prostor, který by neodrazoval další výrobce internetových prohlížečů od spolupráce.

Firma Microsoft oznámila, že brzy začne přesměrovávat odkazy na svou stávající referenční knihovnu webových API z vlastních stránek MSDN na MDN Web Docs. Na cílovém úložišti rovněž doplnila veškerou dokumentaci svého prohlížeče Edge. Společnost Google přispívá svou dokumentací webových rozhraní API na server MDN již řadu let. Nyní chce navíc investovat do testů interoperability a do rozvoje infrastruktury, která by pomohla při vývoji webových prohlížečů všech výrobců.

Z velkých výrobců v projektu chybí firma Apple. Na její prohlížeče Safari, stejně jako na její účast ale může dojít později.

 

 


(20. 10. 2017 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(5353)