Z Modřic do Slatiny na služební cestu. Firma přesouvá zaměstnance bez souhlasu, odbory protestují

Asi 200 lidí ve čtvrtek protestovalo proti svému zaměstnavateli CommScope v Modřicích u Brna. Vadí jim, že je chce vedení společnosti bez jejich souhlasu přesunout do sesterské firmy v jiné části Brna, která se potýká s nedostatkem zaměstnanců. Firma argumentuje tím, že zaměstnanci ve smlouvě podepsali souhlas s vysíláním na pracovní cesty.

Odbory nesouhlasí. Jde podle nich o pronajímání zaměstnanců a obcházení pravidel pro agenturní zaměstnávání.

V modřické firmě skončí ke konci roku asi 270 zaměstnanců, protože výroba jedné z divizí se přesune do Číny. Protože už je pro ně málo práce, rozhodlo vedení, že budou pracovat ve firmě ADC v Brně-Slatině

Odboráři chtěli po vedení podniku, aby jako kompenzaci za vysílání do Slatiny dostali k odstupnému navíc ještě trojnásobek průměrné mzdy, což vedení neakceptovalo. Odbory budou proto znovu usilovat o společné jednání i o to, aby vedení požadavek nakonec splnilo.

„Do budoucna hrozí, že i ti zaměstnanci, kteří v podniku zůstanou, budou při nedostatku práce vysíláni do Slatiny. Chceme, aby se tak dělo se souhlasem zaměstnanců a za předem jasně stanovených podmínek,“ řekl šéf odborů Valér Mikolaj. Slatinská firma ADC aktuálně shání 140 lidí do výroby

Výrobce antén funguje v Modřicích od roku 2003. Před dvěma lety výrobu výrazně rozšířil, jenže nenašel dost zákazníků, i proto výrobu přesouvá do Číny. Loni hospodařila firma s tržbami 2,6 miliardy korun a ztrátou přes 75 milionů korun.