Novináři jako hybridní hrozba. Pilný píše Chovancovi

Ministr financí  Ivan Pilný poslal dopis ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi kvůli reportážím novinářů o zajišťovacích příkazech a Andreji Babišovi. Po Chovancově Centru proti terorismu a hybridním hrozbám chce stanovisko, zda reportáže lze označit za diskreditační kampaň proti státním zájmům. Zároveň píše, že za novináři mohou stát zločinecké skupiny.

Existenci dopisu redakci Neovlivní.cz nejprve potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje: jeden z vnitra, druhý z ministerstva financí. Oba shodně uvedly, že Pilný jej napsal tento týden jako reakci na reportáže Zvláštního vyšetřování portálu Seznam,  níž reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík popisovali likvidační praxi finančních úředníků při vydávání takzvaných zajišťovacích příkazů. Případ rodiny Michala Kovárníka najdete zde.

Dopis ministra Pilného o tom, že novináři jsou hybridní hrozba

Redakce následně dopis získala v plném znění. Dopis má tři odstavce. V prvním Pilný píše, že jeho jeho resort potřebuje poradit, jak postupovat ohledně mediální kampaně proti zajišťovacím příkazům, která může podle názoru ministerstva financí splňovat definici hybridní hrozby obsaženou v auditu národní bezpečnosti ČR.

Jako druhý odstavec je použita citace z auditu.

V posledním odstavci pak ministr financí Pilný píše, že údajná kampaň má podle názoru jeho resortu za cíl diskreditovat boj státu s daňovými úniky. Výslovně pak uvádí, že za touto údajnou kampaní mohou stát zločinecké skupiny.

Jako poslední věc pak ministr financí  v dopise určuje osobu, která za jeho resort v této věci bude dál vést s Chovancovým vnitrem komunikaci.

Ivan Pilný redakci Seznam Zprávy existenci dopisu potvrdil. Jak prohlásil: “Museli jsme se ozvat.”

A reakce ministra vnitra Milana Chovance? “Dopis pana ministra Pilného mi ze všeho nejvíc připadá jako útok na svobodu médií. Přesto jsem dopis předal expertům ministerstva vnitra, aby jeho obsah posoudili,” sdělil v sms zprávě Chovanec.

Proti znění dopisu ministra Pilného obratem protestoval Syndikát novinářů. Označil jej za nepřijatelný útok na svobodu slova.

“Syndikát novinářů odmítá útok ministra financí vůči reportérům Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi.  Pokud ministr financí s obsahem reportáže nesouhlasí a má důkazy, které by podstatu jejího sdělení týkající práci Finanční správy a zvláště jejího oddělení od politických či jiných neodborných zásahů mohly spolehlivě vyvrátit, může podniknout obvyklé kroky, jakými jsou například žádost o tiskovou opravu či soudní žalobu. Syndikát novinářů pokládá dopis ministra financí ministrovi vnitra označující bez jakýchkoli doložitelných konkrétních údajů práci novinářů za kampaň vykazující znaky hybridní hrozby pro národní bezpečnost za nepřijatelný útok na svobodu slova, svobodu informace získávat a informace šířit,” napsal v prohlášení předseda Syndikátu Adam Černý.