Petice proti plánu Ministerstva dopravy rozšířit zpoplatnění silnic I. třídy o další úseky

19.10.2017 19:25

My, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s plánem Ministerstva dopravy, resp. Vlády České republiky, rozšířit výkonové zpoplatnění (mýto) silnic I. třídy na dalších 900 kilometrů těchto komunikací a požadujeme tímto vyřadit tuto podmínku ze zadávací dokumentace vypsaného výběrového řízení.

Petice proti plánu Ministerstva dopravy rozšířit zpoplatnění silnic I. třídy o další úseky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Důvody nesouhlasu:

• K nesouhlasu nás vedou především obavy z neúměrného zvýšení dopravní zátěže na komunikacích nižších tříd, které budou dopravci využívat ve snaze objíždět zpoplatněné úseky. Ze zkušenosti víme, že na tom není schopné nic změnit ani dopravní značení.

- Ve svém důsledku to povede k extrémnímu zvýšení nákladů na údržbu a opravy těchto komunikací z obecních, resp. krajských rozpočtů – peníze budou chybět jinde. Výnosy z mýta jsou totiž příjmem státu.

- Přičemž tyto výnosy s velkou pravděpodobností ani nepokryjí náklady na rozšíření mýtného systému a jeho následný provoz.

- Zvýšený tranzitní provoz zhorší bezpečnost místní dopravy v obcích, zhorší kvalitu životního prostředí a negativně ovlivní kvalitu života v dotčených obcích.

- Zvýšené náklady na dopravu – mýto – promítnou dopravci do ceny svých služeb. Dražší tak bude jízdné v autobusech včetně regionální dopravy, ale i doprava veškerého zboží.

- Pro rozšíření mýta tak nebude platit žádný z deklarovaných důvodů, tj. výnosy se nestanou dodatečným finančním příjmem státu a ani nebude plnit regulatorní funkci.

Děkujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…