Úrokové sazby hypoték stoupají. Nejvyšší čas zajistit si u bank výhodné podmínky, radí analytici

19. říjen 2017

Více než 150 tisícům lidí skončí v příštím roce platnost úrokové sazby u jejich hypotéky. Banky se proto snaží získat nové klienty, lákají je třeba na nové financování půjčky nebo domluvení nové úrokové sazby dlouho dopředu.

Česká národní banka stále častěji mluví o zvedání úrokových sazeb, a to nejen letos, ale i během příštího roku.

Právě od úroků centrální banky se odvíjí cena dalších půjček, tedy i hypoték. Pokud vám v dalších měsících, nebo klidně během příštího roku, končí platnost úrokové sazby u hypotéky, je nejvyšší čas to začít řešit. Stále je totiž možné vyjednat si v předstihu celkem solidní podmínky.

Výraznému zdražení se lidé můžou vyhnout. Některé banky totiž nabízí rezervaci úrokové sazby, a to až dva roky dopředu. „Pokud vezmu příklad na hypoteční úvěr na dva miliony korun, tak vzhledem k tomu, že před pěti lety byla sazba 3,5 procenta, tak rozdíl ve splátce by mohl být 1400 korun,“ říká hlavní analytik poradenské společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Banky dnes podle něj nejvíce bojují o klienty, kteří hypoteční úvěry mají, protože tyto úvěry jsou lépe zajištěny a část hypotečního úvěru je navíc splacená.

„Je zde větší tlak díky malým bankám, které se výrazně zaměřují na refinancované úvěry, protože nemají starosti s prověřováním bonity klientů,“ vysvětluje s tím, že udržet stávajícího klienta je pro ně někdy důležitější, než získat nového.

autoři: jch , mkr
Spustit audio