Společnosti Samsung a Google spolupracují na rozvoji rozšířené reality

Společnosti Samsung a Google oficiálně potvrdily spolupráci na projektu Google ARCore, který má rozvíjet možnosti užívání rozšířené reality na zařízeních s operačním systémem Android. ARCore se díky této dohodě bude dále objevovat i na telefonech Samsung. Obě společnosti by tímto krokem chtěly získat konkurenční výhodu nad Applem a jeho ARKit.

ARCore je platforma, kterou Google představil na konci srpna letošního roku a měla by nahradit předchozí nástroj Tango. ARCore využívá možnosti kombinace cloudového prostředí s hardwarovým výkonem konkrétních zařízení. V současnosti jsou podporovanými zařízeními telefony Google Pixel a Samsung Galaxy S8, S8 plus a Note 8.

Už při svém uvedení v srpnu byl jako jeden z podporovaných telefonů uveden Galaxy S8, včerejší dohoda je tak spíše oficiálním stvrzením a příslibem spolupráce do budoucna, než překvapivou novinkou. Spolupráce obou společností je dobrou zprávou pro rozvoj pro AR, protože Samsung je v současnosti největším prodejcem telefonů díky čemuž by se používání pokročilé AR mohlo rozšířit mezi více lidí a být tak atraktivní pro vývojáře aplikací i investory.

Společnost Samsung má v některých oblastech vývoje softwaru pro mobilní telefony tendence jít vlastní cestou a vytvářet alternativní projekty. Vedle technologie Daydream, která oficiálně běží pod hlavičkou Androidu respektive Googlu, vytvořila vlastní Gear VR. Současná dohoda o spolupráci na ARCore je důležitá, protože pokud by došlo k rozdvojení i v této oblasti, vývojáři by se museli zaměřit na dvě různé technologie, což by mohlo, z jejich hlediska snížit atraktivitu AR.

Výhodou oproti ARCore oproti předchozí platformě Google Tango je, že je méně náročnější na zařízení a nepotřebuje pro své fungování speciální hardwarovou výbavu. Tango fungovalo bez problémů jen na speciálních zařízeních, jako byly Lenovo Phab 2 Pro a Asus ZenFone AR.

Zdroj: androidauthority.com 9to5google.com theverge.com