Hlavní obsah

RECENZE: Žena v okně navazuje na žánr thrilleru, Finn ho však posouvá dál

Právo, Lucie Zelinková

Americký autor A. J. Finn sklidil nejen na londýnském knižním veletrhu obrovský úspěch. Práva na svou knihu Žena v okně prodal do čtyřiceti zemí a ta filmová koupila společnost Fox za milión dolarů. O románu se mluví jako o thrilleru roku 2018. Čeští čtenáři jsou však první na světě, kdo si příběh mohou přečíst. Vychází u nás o tři měsíce dříve než ve Spojených státech.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky amerického autora A. J. Finna.

Článek

Finn, který působí v nakladatelství a za sebou má dráhu literárního kritika, v něm přímo navazuje na žánr psychothrilleru, v posledních letech značně populárního. V mnoha okamžicích jeho text nápadně připomíná úspěšnou Dívku ve vlaku britské autorky Pauly Hawkinsové.

Ve středu románu a jako hlavní a jediný vyprávěcí hlas stojí Anna Foxová, žena středního věku, profesí psycholožka, která ve flashbecích vzpomíná na minulost, v níž vystupuje jako matka malé dívky a vyhořelá manželka. Trpí závislostí na alkoholu a prášcích a osobní hygiena ji příliš netrápí.

V linii současného vyprávění žije sama ve velkém domě, trpí těžkou formou agorafobie, která jí znemožňuje normálně žít. Nemůže opustit stěny vlastního domu, nedokáže vyjít ven na otevřené prostranství. Čas tráví snahou pomáhat podobně postiženým skrze internetová fóra, sledováním starých filmů, čímž autor demonstruje Anninu provázanost se starými dobrými časy, a především sledováním sousedů. Skrze objektiv fotoaparátu pozoruje život lidí v ulici, má přehled o jejich milencích i kroužcích jógy, na které pravidelně odcházejí.

Klíčovým momentem je okamžik, kdy spatří vraždu sousedky. Rázem je postavena do role, kdy jí nikdo nevěří a kvůli pití a užívání prášků ji nebere vážně.

Na rozdíl od svých thrillerových předchůdců je Žena v okně výrazně pomalejším textem. Plyne pozvolna, neřítí se k akční zápletce, nemá strhující dynamiku. Klade primárně důraz na psychologii postav a přináší sociální přesah. Tematizuje agorafobii, kterou si autor zvolil kvůli vlastní zkušenosti s úzkostnými stavy. Ohledává ji ze všech stran, zkoumá, jak moc může život postiženého ovlivnit.

Právě chybějící dynamika by pro čtenáře, který očekává strhující děj, mohla být problematickým bodem. Román však tento žánr posouvá o kousek dál, ukazuje, že vedle řešení brutálních vražd může přinést nosné sociální téma a tomu se plně věnovat.

Žena v okně je navzdory jazykové banalitě a podobě vnitřních monologů kombinovaných s deníkovými záznamy v rámci konkurence sofistikovaným textem, který si zaslouží zejména pro své téma pozornost.

A. J. Finn: Žena v okně
Motto, překlad Jiří Kobělka, 352 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám