Malé obci se podařilo sehnat praktického lékaře. Za novou ordinaci a stavební parcelu

Události: Přibickým se podařilo získat praktického lékaře (zdroj: ČT24)

Zatímco jiným obcím se praktického lékaře přilákat nedaří, Přibicím na Brněnsku se to povedlo. Souhrou náhod i díky štědré nabídce.

Sehnat víc než 4000 cibulek tulipánů přímo z Nizozemí pro Přibice problém nebyl, získat praktického lékaře už ano. Pro každý recept musela tisícovka místních do sousedních obcí a měst.

To se ale brzy změní. Po patnácti letech Přibice získají svého doktora. „Obec pomohla doktorovi zařídit stavební místo, o které měl zájem a kterých je tady u nás nedostatek. Na náklady obce jsme se rozhodli vybudovat ordinaci za zhruba 1,5 milionu korun,“ vysvětluje starosta Přibic Miroslav Effenberger (nez.).

Počet pacientů na jednoho lékaře
Zdroj: ČT24/Sdružení praktických lékařů ČR

Přibice si lékař Michal Kříž přibere ke svým dvěma dosavadním působištím. Zatím slouží jako praktik v nedalekých Pohořelicích a také pomáhá na záchranné službě v Třebíči. 

„Člověk si to musí umět zorganizovat. Teď mám na starosti zhruba 1500 lidí, v Přibicích to bude odhadem další tisícovka,“ říká Kříž.

Podle Sdružení praktických lékařů měl před dvaceti lety průměrný praktik na starosti v průměru 1600 pacientů, teď je to 1800. „V současné době je třetina praktiků pro dospělé v důchodovém věku, přesto ordinují,“ upozorňuje krajský předseda Sdružení praktických lékařů Jihomoravského kraje Jiří Bartoš.

Ordinace v malých městech a na vesnicích
Zdroj: ČT24/VZP