Irácký Kurdistán kvůli krizi po referendu odložil parlamentní volby

Irácký autonomní Kurdistán odložil parlamentní a prezidentské volby, které se měly konat 1. listopadu. Oznámila to volební komise a zdůvodnila to krizí, která nastala po zářijovém referendu o nezávislosti.

Komise informovala, že dočasně zastavila přípravu voleb. Kurdové se v září vyslovili pro nezávislost, ale Bagdád toto hlasování považuje za neplatné.

Irácká armáda a její spojenci začali vytlačovat kurdské oddíly z pozic, které Kurdové zaujali po porážce radikálů z Islámského státu i mimo své autonomní oblasti. Bagdádu šlo zejména o ovládnutí Kirkúku, kde se nacházejí bohatá ropná naleziště. Podle agentury Bloomberg se z oblastí ovládaných dosud Kurdy denně vyváželo 600 000 barelů ropy a ústup z Kirkúku se pro Kurdy v ropě promítne denní ztrátou až 450 000 barelů.

Kurdové a jejich diplomaté v USA poukazují na to, že do operací proti Kurdům Bagdád nasadil také šíitské oddíly Hašd Šaabí, což jsou lidové mobilizační síly (PMF), které se podílely na boji proti Islámskému státu například u Mosulu. Bagdád je ale nenasazoval do větších sunnitských měst, aby se vyhnul etnickým střetům.

Kurdský server Rudaw tvrdí, že když se irácké oddíly a jejich spojenci dostali do sídla guvernéra v Kirkúku, na zdi se rychle objevil portrét íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chamaneího. Dokládá to podle serveru, že do Kirkúku byly poslány milice Hašd Šaabí, které cvičí a sponzorují íránské revoluční gardy.

Výrazné íránské angažmá

Kurdští diplomaté ve Washingtonu poukazují na to, že Írán zásadním způsobem zasahuje do toho, co se nyní děje na severu Iráku.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice v Iráku plukovník Ryan Dillon v úterý tvrdil, že nemá ověřitelné zprávy, že do Kirkúku vstoupily šíitské oddíly. „Podle zpráv z našich oddílů, které se podílely na zajištění bezpečnosti v oblasti Kirkúku, se operace účastní irácké bezpečnostní síly jako protiteroristická jednotka a federální policie. Nemáme zprávy o přítomnosti PMF,“ řekl Dillon.

Rudaw zveřejnil video, na němž hovoří člen Hašd Šaabí v sídle guvernéra a za jeho zády visí Chameneího portrét. Podle dopisovatele serveru šíitští milicionáři v neděli večer uťali hlavy deseti pešmergům. Vypalování a rabování domů Kurdů je hlášeno z Túz Chúrmátú.