Praha, místo, kde se podobám ruské přítomnosti diví i novináři z Ukrajiny

Napsal/a Eliška Hradilková Bártová 19. října 2017
FacebookTwitterPocketE-mail

Štáb ukrajinské televize prochází pražskou Bubenčí a nestačí se divit: „V tomhle domě formálně sídlí dvacet soukromých firem?“ nevěří Kateryna Fedorčenková, redaktorka ukrajinské televize 1+1, při procházce ulicí Na Zátorce, kde hned pět historických budov patří Ruské federaci.

Minimálně dva z těchto domů ovšem diplomatickým účelům neslouží, jsou pronajímány soukromým firmám.

Štáb největší soukromé ukrajinské televize přijel do Prahy natáčet reportáž k tématu, na nějž upozornil HlídacíPes.org: diplomatický problém na lince Praha – Moskva a nejasnosti v majetku Ruské federace v Česku.

„Ty firmy patří Zdeňku Zbytkovi, tomu Zbytkovi, o kterém se mluví ve filmu Čeští přátelé Kremlu?“ neskrývá dále svůj údiv reportérka Fedorčenková.

Je to skutečně tak. Některé firmy sídlící v původně diplomatických budovách jsou buďto přímo vlastněné nebo napojené právě na bývalého důstojníka Československé lidové armády a prorusky orientovaného přítele současného prezidenta Miloše Zemana.

Komerční využívání diplomatické půdy je také jedním z důvodů, proč se o majetky Ruské federace u nás začala blíže zajímat česká diplomacie.

Jak již dříve upozornil HlídacíPes.org, Diplomatický servis (příspěvková organizace Ministerstva zahraničí) žádá po Rusku nápravu zejména v případě staveb stojících na pozemcích českého státu, které nebyly dosud zkolaudované nebo které byly navzdory majetkovému podílu českého státu prodány do soukromých rukou.

Právě informace o diplomatických jednáních mezi Prahou a Moskvou ukrajinskou televizi zaujala. „Bohužel v poslední době se Ukrajiny týkají ruská témata. Zejména to, co dělají ruští diplomaté v jiných zemích světa,“ vysvětlila reportérka Fedorčenková, proč ji téma zaujalo do té míry, že o něm přijela natáčet. „A také jejich vztahy, a s kým je rozvíjejí, protože nakonec to může mít vliv na politiku ve vztahu k našemu státu.“

Redaktoři ukrajinské TV 1+1 při natáčení v Praze.

Do Česka přijel ukrajinský štáb shodou okolností v týdnu, kdy český prezident Miloš Zeman rozlítil Ukrajinu svým prohlášením v Radě Evropy.

Řekl, že anexe Krymu je „hotová záležitost“ a Ukrajina se má dohodnout s Ruskem na kompenzaci za jeho zábor. Kyjev proti Zemanovým výrokům oficiálně protestoval a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil Zemana za duševně chorého.

Reportáž o malé Moskvě v luxusní pražské čtvrti Bubeneč a o narovnání majetkových vztahů mezi Českem a Ruskem se bude na Ukrajině vysílat v průběhu tohoto týdne v hlavní zpravodajské relaci televize 1+1.


Prohlédněte si interaktivní mapu nemovitostí Ruské federace v ČR

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)