Volby českých poslanců začínají na americkém kontinentu. Posledně vyhráli TOP 09, ODS a Zelení

19.10.2017 6:03

Volby českých poslanců začnou, kvůli časovému posunu, už dnes na americkém kontinentu. Jako první budou mít možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 SELČ. O hodinu později se začne volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady, napsala ČTK.

Volby českých poslanců začínají na americkém kontinentu. Posledně vyhráli TOP 09, ODS a Zelení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební plakáty v ulicích Prahy

Volební místnosti v Americe budou otevřeny dnes od 14:00 do 21:00 místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek 25. října. Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku, a to na 108 místech, většinou na českých velvyslanectvích nebo také tam, kde působí v misích čeští vojáci. Jedním z volebních míst je vojenská základna Balad v Iráku.

Češi v cizině si budou podobně jako před čtyřmi lety vybírat ze středočeských kandidátů. Vybrat si budou moci mezi předsedy čtyř stran - Andrejem Babišem (ANO), Miroslavem Kalouskem (TOP 09), Tomiem Okamurou (SPD) nebo Ivanem Bartošem (Piráti). V roce 2013 u voličů v zahraničí vyhrála TOP 09 před ODS a Zelenými.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého Parlamentu budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů více než 9000 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvýší o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem.

Při sněmovních volbách v roce 2013 bylo do voličských seznamů předem zapsáno podle ministerstva zahraničí na 8000 krajanů, nakonec ale mohlo díky voličským průkazům v cizině hlasovat 14 132 lidí. Svého práva z nich ale využilo 10 571 voličů, což odpovídá počtu obyvatel menšího města.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Hubert Lang byl položen dotaz

přijetí Eura

V čem je podle vás pro nás přijetí Eura bezpečnostní hrozbou? Nechci ho přijímat, podle mě to většina z nás nepřináší žádné výhody, ale že by bylo bezpečnostní hrozbou. Nedokáži si představit v čem? A vy jste to ve sněmovně tvrdil.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o likvidaci.“ Vážná věc. Na Vondru i Fialu míří trestní oznámení

16:13 „Pokus o likvidaci.“ Vážná věc. Na Vondru i Fialu míří trestní oznámení

Trestní oznámení na Alexandra Vondru, premiéra Fialu, ministra Výborného a další podá v nadcházející…