Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tádžická vláda sestavila seznam gayů. Povinně musí na prohlídku kvůli „pohlavním chorobám“

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2017
18:30

Tádžické úřady mají k dispozici seznam všech homosexuálních osob, které žijí v jejich zemi. Každý, kdo je zařazen do tohoto registru, je povinen podrobit se lékařskému vyšetření. Podle oficiálního vyjádření vlády tak chce Tádžikistán předejít šíření pohlavně přenosných nemocí.

Seznam domnělých homosexuálů obsahuje 367 jmen. O zavedení nového nařízení informovaly oficiální noviny Zakonnost. Státní prokurátor uvedl, že soupis homosexuálů byl sestaven podle průzkumu tádžické LGBT komunity, výsledky stanovily, že se v Tádžikistánu nachází 319 gayů a 48 lesbiček.

Pravicoví aktivisté autoritářského státu ve střední Asii v minulosti již několikrát upozornili na nebezpečí toho, že členi sexuálních minorit jsou v zemi diskriminováni, a to zvláště ze strany konzervativních muslimů.

V novinovém článku také bylo uvedeno, že toto je další bod dvou státních operací „Morálka“ a „Očistění“, které probíhaly v loňském roce. V Zakonnosti už ale dále nespecifikovali, o co šlo. Neposkytli ani žádné další informace k povinným vyšetřením, na která budou homosexuálové přizváni. „Homosexuálové patří mezi nejvíce ohrožené jedince z hlediska pohlavně přenosných nemocí,“ bylo napsáno pod oznámením o testování.

V Tádžikistánu, oproti sousednímu Uzbekistánu, je homosexualita či příslušnost k LGBT komunitě zcela legální. Nicméně tádžická společnost je dost konzervativní a nahlíží na ni s despektem. V roce 2014 v hlavním městě Dušanbe místní muslimský duchovní označil během kázání v mešitě vztahy mezi homosexuály za otřesné.

V muslimských regionech bývalých sovětských států roste homofobie. V březnu ruské noviny Novaja Gazeta psaly o věznění a mučení gayů v Čečensku a není to ani měsíc, co humanitární organizace Amnesty International informovala o zatýkání příslušníků LGBT komunity v Ázerbájdžánu. 

Pochod Pride na podporu LGBT komunity se každoročně koná i v Praze:

prycsnima ( 18. října 2017 21:03 )

 Jo jak nem rdáš ovci nebo kozu,tak musíš bejt buzna a špatný mu slimák.

Zobrazit celou diskusi