Přesně takovýto problém řešila rodina z Plzně. Šlo o tři nezaplacené dluhy z tamější MHD, které jsou staré šest let. Původní pokuta se z několika stovek korun vyšplhala na osmdesát tisíc a rodina dostala ultimátum od exekutora. Buď do dvou dnů zaplatí, nebo přijdou o majetek.

Otec se ale obrátil na společnost Tady a teď, která se do případu vložila. "Kontaktovala jsem exekutorskou kancelář, že by měla běžet 15denní lhůta, v níž potřebujeme zjistit podrobnější informace. Otec o žádném nesplaceném závazku neměl ani ponětí,“ řekla pro server denik.cz Tereza Dvořáková, terénní pracovnice společnosti.

Vyšlo najevo, že dluh způsobil jeho tehdy sedmiletý syn. Tomu v té době byla zjištěna středně těžká mentální retardace, ale doklady ZTP/P se teprve vyřizovaly. Dítě nemělo lístek, ani doklad, který by ho opravňoval k jízdě bez placení a revizor ho chytil celkem třikrát.

Rodina tehdy prozatímně bydlela v azylovém domě, a tak si k nim nenašly cestu ani poštovní upomínky ani oznámení o žalobě. Svůj boj s úřady ale nakonec vyhrála a po doložení všech lékařských zpráv byla exekuce zastavena. Podle Dvořákové se ale nejedná o ojedinělou situaci a dětští dlužníci, zvlášť ti co o pokutě z nějakého důvodu doma neřeknou, jsou závažný problém, a jeho následky se s nimi mohou táhnout několik let.