Soudní bitva o patent proti sobě postavila tvůrce Androidu a iPodu

Soudní bitva o patent proti sobě svedla tvůrce Androidu Andyho Rubina a spolutvůrce původního iPodu Tonyho Fadella. Fadell tvrdí, že bezdrátovou technologii na přenos dat používanou jeho start-upem Keyssa zcizila společnost Essential, za kterou stojí právě Rubin.

Žádný z aktérů sporu není v soudních dokumentech jmenován, ale jejich spojení na zainteresované společnosti naznačuje, že případ bude velmi sledovaný. Pikantní na celé záležitosti je i to, že oba se spolu profesně setkali v jedné firmě, konkrétně v roce 2014 v Googlu, kde pracovali shodně jako vysoce postavení řídící pracovníci. Společnost Keyssa byla založena v roce 2008 a vyvinula nový způsob rychlého přenosu dat od jednoho zařízení ke druhému. Její bezdrátová technologie s názvem Kiss Connectivity je podle ní je bezpečnější a energeticky úspornější než dnešní standardy Wi-Fi a Bluetooth.

Firma ve své žalobě tvrdí, že o technologii diskutovala a dělila se o informace z vývoje s žalovanou společností Essential po dobu 10 měsíců, než se bývalý partner rozhodl použít řešení konkurenční firmy. Konkrétně je využil k propojení příslušenství k fotoaparátu a dobíjecího docku se svým nedávno uvedeným smartphonem. Tím se měla společnost Andyho Rubina dopustit porušení dohody o mlčenlivosti a vyzradit konkurenčnímu subjektu obchodní tajemství. Keyssa prý nedostala za porušení smlouvy žádnou kompenzaci, čehož se právě domáhá u soudu, a dodává, že mimosoudní jednání předtím nikam nevedla.

Žalovaná strana se podle agentury Reuters zatím nechce k případu vyjadřovat, protože prý ještě neobdržela příslušné právní dokumenty.

 

Zdroj: bbc.com, reuters.com