Výpověď mu nechtěli 'cpát do chřtánu'. Jednání obrany s bývalým auditorem NATO se vleče

Spor ministerstva obrany a Jana Vylity se vleče. Ačkoli kdysi nejvlivnější Čech v NATO má v ruce rozsudek, že výpověď před dvěma lety nedostal, a je tedy pořád zaměstnancem úřadu, stále není rozhodnuto. Ministerstvo sice vytipovalo pár volných míst, dohoda ale zatím nepadla. A podobně se Vylita zatím nedočkal ani doplacené mzdy. Resort prý nechce zhatit probíhající dovolací řízení.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita.

Bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Už tři měsíce uplynuly od doby, co Městský soud v Praze konstatoval, že výpověď pro bývalého generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylitu neplatí (více čtěte ZDE). Podle soudu ji vlastně ani nikdy nedostal: resort mu ji totiž špatně doručil (viz box vpravo).

„Soud dospěl k tomu, že výpověď, která měla být dána žalobci, nebyla řádně doručena, a proto nemohly nastat její účinky. To znamená - jako kdyby nebyla.“

mluvčí soudu Markéta Puci

I přes červnový rozsudek ale stále není jasné, jak chce ministerstvo situaci vyřešit. K několika jednáním - ovšem z iniciativy samotného Vylity - už přitom došlo.

„Aktuálně řešíme jeho možné další působení na ministerstvu,“ vzkázal před časem mluvčí úřadu Jiří Caletka. Podle informací serveru iROZHLAS.cz resort vytipoval několik pracovních pozic, které kdysi jednomu z hlavních auditorů NATO nabídl. K finální dohodě ale stále nedošlo.

A podobně pak ministerstvo zatím Vylitovi nedoplatilo ani mzdu, kterou by měl coby zaměstnanec úřadu - jímž je podle soudu od neplatné výpovědi z roku 2015 - každý měsíc dostávat. Tehdy jeho základní plat činil zhruba padesát tisíc korun.

Jana Vylitu si na ministerstvo obrany přivedl v září 2010 tehdejší šéf resortu Alexandr Vondra. | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Ministerstvo věc odmítá komentovat a argumentuje dovoláním k Nejvyššímu soudu, kterým se snaží proti poslednímu rozsudku bránit.

„S ohledem na skutečnost, že dovolací řízení stále probíhá, nemůže se ministerstvo k věci blíže vyjádřit, aby případným sdělováním podrobností nedošlo k ovlivnění průběhu probíhajícího soudního řízení,“ vzkázal bez dalšího mluvčí Caletka. K věci se prozatím nechtěl vyjadřovat ani sám Vylita.

„Cpát do chřtánu“

Údajnou výpověď měl Vylita dostat ke konci února 2015. Konkrétně poté, co mu Národní bezpečnostní úřad odebral bezpečnostní prověrku. Jenže soud konstatoval, že se nejednalo o výpověď, nýbrž o personální pohovor.

„V žádném případě nelze dovodit, že by v rámci personálního pohovoru mělo dojít ze strany zaměstnanců (ministerstva obrany - pozn. red.) k jakémukoli pokusu o předání (pokusu o doručení) listiny obsahující výpověď,“ píše předseda senátu René Fischer v rozsudku, který má redakce k dispozici na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Na schůzce byly podle soudu Vylitovi pouze představeny možné varianty řešení: tedy výpověď, převedení na systematizované místo nebo změna výkonu práce.

Kdysi nejvlivnější Čech v NATO zůstává zaměstnancem obrany. Špatně mu doručili výpověď, řekl soud

Číst článek

Vylita se tehdy bránil, že podal rozklad, a proto je na rozhodnutí ještě brzy. Jeden z tehdy přítomných úředníků si podle soudu Vylitova slova vyložil tak, že výpověď odmítá převzít.

„Nelze však přehlédnout, že současně tento svědek uvedl, že žalobce (Vylita) výpověď v ruce nedržel, (proto) mu ji ani nijak nechtěl 'cpát do chřtánu', ale že měl možnost listinu převzít,“ popsal déle než dva roky staré setkání soudce.

„Vzhledem k tomu, že výpověď nebyla žalobci účinně doručena, nelze k ní jako právnímu jednání vůbec přihlížet, což znamená, že je právně bezvýznamná, jako by tu nebyla,“ konstatoval závěrem ještě soud.

Vylitovu žalobu o zneplatnění výpovědi přitom dva soudy zamítly, přesto ale vyhrál. Jeho žalobu zamítl - a tedy výpověď potvrdil - nejprve obvodní soud. Pražský městský soud coby odvolací instance žalobu sice také zamítl, ale kvůli tomu, že podle jeho názoru výpověď neexistuje.

„Městský soud dospěl k tomu, že výpověď, která měla být dána žalobci, nebyla řádně doručena, a proto nemohly nastat její účinky. To znamená - jako kdyby nebyla. Proto musel soud žalobu o neplatnou výpověď zamítnout, protože výpověď, která není, nemůže být neplatná,“ popsala mluvčí soudu Markéta Puci.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme