Hlavní obsah

Exposlance Bílého soud zprostil obžaloby za poškrabané auto, svědci si protiřečili

Právo, Patrik Biskup

Zproštěni viny odešli od tachovského soudu bývalý poslanec za ODS Jiří Bílý (63) a jeho syn David (38). Státní zástupkyně tvrdila, že úmyslně poškrabali vozidlo podnikatele Radoslava Švihly (41), se kterým se krátce předtím dostali do rozepře, to však podle soudce nebylo jednoznačně prokázáno. Proti rozsudku se žalobkyně na místě odvolala.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Bílý

Článek

„Nebylo jednoznačně prokázáno, že by obžalovaní skutek spáchali. Je tam celá řada pochybností,“ uvedl soudce Miroslav Vajgant.

Upozornil především na výpovědi svědků, kteří si protiřečili. Jako příklad uvedl zaměstnankyni poškozeného Janu Strapkovou, která na policii tvrdila, že obžalované zahlédla z okna kanceláře škrábat auto. „Při hlavním líčení ale řekla, že si nic nepamatuje. V původní výpovědi uváděla, že viděla jen na přední část vozidla, ačkoli poškozen byl levý zadní blatník,“ vysvětlil soudce.

Podle něj své verze měnili i další svědci, kteří se vyjadřovali k tomu, jak byla zaparkována vozidla poškozeného a obžalovaných.

Škoda 10 tisíc

K incidentu mělo dojít v únoru 2013 na Malém náměstí v Boru u Tachova před sídlem Švihlovy firmy Webstyling. „Po společné domluvě a v důsledku předchozího konfliktu s Radoslavem Švihlou poškrábali klíčem lak na zaparkovaném vozidle Volkswagen Touran, patřícím firmě poškozeného, přičemž tímto jednáním způsobili škodu 10 200 korun,“ řekla žalobkyně, která jednání obviněných kvalifikovala jako přečin poškození cizí věci.

„Je to lež,“ rezolutně prohlásil exposlanec, který osm let seděl v Poslanecké sněmovně, z toho čtyři roky byl předsedou parlamentní komise pro kontrolu policejních odposlechů. Podle něj škrábance na vozidle může mít na svědomí některý ze Švihlových věřitelů. „Dlužil peníze. Využil toho, že jsme přišli a nepohodli se. Tak to na nás hodil,“ má svoji verzi Bílý starší.

Právě kvůli nezaplaceným třem tisícovkám za dodané krůty Švihlu tehdy v sídle jeho firmy oba obžalovaní navštívili.

„Měli jsme zrovna cestu kolem, tak jsme k němu zašli, protože pořád jen sliboval, že dluh srovná, ale kde nic tu nic. Nakonec jsme stejně odešli s nepořízenou,“ řekl Jiří Bílý s tím, že vztek údajně se synem měli, ale rozhodně si ho prý nevybíjeli způsobem popsaným v obžalobě.

Při činu je neviděl

Poškozený podnikatel před soudem připustil, že obžalované sám přímo při činu neviděl. Upozornila ho prý na to jeho zaměstnankyně Jana Strapková, která seděla u okna, odkud viděla na firemní auto.

„Já jsem oba pány vyprovodil ven. Jak se otočili zády a odcházeli, tak jsem zavřel dveře a zašel zpátky do domu. Pak za mnou přišla moje podřízená s tím, že mi něco škrábali na autě. Tak jsem ho šel zkontrolovat a viděl z obou stran dlouhé rýhy v laku, které tam předtím nebyly,“ vypovídal Švihla.

Oba muže už nezastihl, pouze zahlédl, jak odjíždějí pryč. „Nejdříve jsem se jim snažil dovolat na mobil, ale měli obsazeno. Tak jsem zavolal policii a pak už to šlo mimo mě,“ uzavřel podnikatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám