Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka lékařů: Roční fungování EET ukázalo, že není důvod k obavám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Za hlavní důvody středeční stávky lékaři označují narůstající byrokracii. Mezi opatření, proti kterým protestují, řadí i elektronickou evidenci tržeb, která se jich bude týkat od března příštího roku.

Provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica přirovnává současnou situaci mezi lékaři k loňskému podzimu, kdy panovaly obavy ze zavádění elektronické evidence tržeb mezi restauratéry. Ukázalo se ale, že jejich strach byl zbytečný – zavádění EET proběhlo hladce, systém funguje bez problémů. Lékařům navíc bude stačit menší a levnější pokladna než většině ostatních živnostníků.

Objevují se také argumenty, že lékaři hotovostní platby prakticky nepřijímají, a tudíž je pro ně EET zbytečností. S tím Martin Laštovica také nesouhlasí: „Většinu úkonů jim sice hradí pojišťovna, ale nemalý objem prostředků přijímají i od pacientů. Ti musí lékaři hotově zaplatit za vše, co pojišťovna neproplácí. A netýká se to zdaleka jen zdravotních prohlídek například při nástupu do nového zaměstnání nebo do autoškoly. Platí se také třeba řada nepovinných očkování (chřipka), řada lékařů nabízí v ordinacích výživové doplňky nebo vitamíny.“ Podle Laštovici tak není objektivní důvod k tomu, aby ambulantní lékaři byli z elektronické evidence tržeb vyňati.

Témata:  zdravotnictví stávka EET (elektronická evidence tržeb)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy