Domů
Německo
Poplatek za OZE v Německu mírně klesne, pomohl i růst tržních cen elektřiny

Poplatek za OZE v Německu mírně klesne, pomohl i růst tržních cen elektřiny

Poplatek na podporu obnovitelných zdrojů v Německu v příštím roce nepatrně klesne. V roce 2018 tak tamní spotřebitelé elektrické energie zaplatí za každou odebranou kilowatthodinu 6,792 eurocentů místo současných 6,88 centů, tedy zhruba o jedno procento méně.

Podle německého regulátora Bundesnetzagentur (BNetzA) jsou hlavní příčinou snížení poplatku vysoký stav účtu pro podporované zdroje a růst cen elektrické energie na trhu, který se projeví snížením alokace vyplácené podpory.

„Stabilní pokles poplatku lze očekávat teprve po roce 2020, kdy skončí platba podle EEG první generaci extrémně vysoce dotovaným zařízením zprovozněným po roce 2000,“ řekl agentuře Reuters Manuel Koehler, ředitel německé pobočky britské společnosti Aurora Energy Research.

Poplatek má mírně klesnout i navzdory dalšímu růstu výkonu a výroby v obnovitelných zdrojích, kdy němečtí provozovatelé přenosových sítí počítají v následujícím roce s růstem výkonu o dalších 8 GW, celková výroba v OZE za rok 2018 by poté měla v Německu dosáhnout 204 TWh.

Pokles bude nicméně velmi mírný a běžné německé domácnosti, která ročně spotřebovává 4000 kWh, podle spotřebitelského portálu Verivox přinese na průměrném ročním účtu 1127 euro (29 tisíc Kč) úsporu 4 eura. V současné době tvoří poplatek na podporu obvnitelných zdrojů až pětinu účtu za elektrickou energii.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(6)
Martin Hájek
18. říjen 2017, 10:49

Je opravdu zajímavé sledovat, co vše dokáže propaganda. Když poplatek na OZE v Německu raketově rostl, tak oficiální místa v Německu hlásala, že poplatek sice roste, ale cena silové elektřiny klesá, takže to nebude tak hrozné. No a teď zase hlásají, že poplatek klesá, na čemž domácnosti ušetří, ovšem 0,3 % svého ročního účtu, zatímco kvůli rostoucí ceně silové elektřiny si samozřejmě v celkovém součtu opět připlatí.

Ovšem namísto správného titulku: Německé domácnosti si za elektřinu příští rok opět připlatí, tu máme titulek jiný, naznačující, že by snad německé domácnosti mohly ušetřit.

Milan Vaněček
18. říjen 2017, 12:29

Správný titulek by měl znít: průměrná německá domácnost zaplatí za účet za elektřinu mnohem MENŠÍ část svého platu než průměrná česká domácnost. A to i přes obrovskou finanční podporu energiewende, která do 5 let Německo zbaví jaderných elektráren a do 15 let i elektráren hnědouhelných.

Martin Hájek
18. říjen 2017, 13:09

Pane Vaněčku, to, co tu stále omýláte už není tak docela pravda. Průměrná domácnost v ČR platí za elektřinu nějakých 12-13 tisíc Kč. Ta Německá podle článku 29 tisíc Kč. Takže i když vezeme v úvahu rozdíl v platech, tak už nejde tak úplně říkat, že Němec platí za elektřinu mnohem menší část svého platu.

Milan Vaněček
18. říjen 2017, 13:57

Tak já za ní platím 19 tisíc (dva důchodci, elektrický sporák a bojler, čerpadlo k bazénu). A kdysi s dětmi jsme měli spotřebu elektřiny vyšší.

A co za to máme (za tu relativně k platu či penzi drahou elektřinu)? Jádra ani pálení hnědého uhlí v elektrárnách se nezbavíme.

Je to tak, energie a voda jsou u nás drahé, vzhledem k našim mzdám. O ceně benzinu či plynu ani nemluvím.

Myslíte, že lidé jsou tak hloupí že to nevidí?

Martin Hájek
18. říjen 2017, 14:27

Když Vám nevoní elektřina z jádra nebo uhlí, můžete si koupit tu zelenou. To už dnes trh bez problémů umožňuje.

hariprasad
21. říjen 2017, 22:46

Tato zpráva obsahuje jedno významné poselství. Poplatky za OZE se stabilizují, Německá ekonomika Energiewende zvládá. Problém teď budeme mít my. Zatímco cena elektřiny v zemích, které sázejí na obnovitelné zdroje bude nejspíše klesat, u žádného z neobnovitelných zdrojů se to tvrdit nedá. Takže u nás čekám zdražování. Po roce 2020 výrazné. Sejde se několik okolností najednou. Nejde jeno postupné ukončení dotací, ale i o stavbu infrastruktury silové elektřiny a nástup bateriových úložišť.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se