Babiš: Neodejdu. To chcete loutkového premiéra? Celý život žiju v krizi. Kalousek provedl podvod

18.10.2017 7:50

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nedomnívá, že by jej obvinění mělo v nadcházejících sněmovních volbách nějak ovlivnit. Jak uvedl v rozhovoru pro MF Dnes, stíhaní byli i italský premiér Berlusconi nebo francouzský prezident Chirac.

Babiš: Neodejdu. To chcete loutkového premiéra? Celý život žiju v krizi. Kalousek provedl podvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V rozhovoru Babiš také zmínil, že do koalice po volbách nechce jít s KSČM a SPD, jež mají absolutně nereálný program. „Okamura se snaží šířit strach mezi lidmi, přitom žádné migranty nemáme ani nebudeme mít,“ zmínil kriticky Babiš. Kritikou zahrnul také „tradiční strany“, které si podle jeho slov hrají na levici a pravici, ve finále neplní program a dělají z lidí hlupáky. 

Své pak Babiš řekl také k platům. Průměrná mzda za čtyři roky by polde jeho slov měla být co nejvyšší. „Ale státní správa je v jiné situaci než soukromník, panu Středulovi je jedno, jestli máme vyrovnaný rozpočet nebo dluhy. A v soukromé sféře taky každý není Škoda Auto nebo Bosch, kde jsou platy přes 40 tisíc. Je to podle sektorů,“ dodal Babiš, jenž uvedl, že průměrná mzda zaměstnanců Vodňanského kuřete je 23 080 korun.

Velmi kriticky se pak pustil do šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Jednotné inkasní místo, které koalice zrušila, například nazval Kalouskovým podvodem. „On na to nabalil investice v rekreačním středisku v Milovicích a různé další dopady na daně. Jednotné inkasní místo je určitě dobrý projekt, ale na to je potřeba spolupráce mezi ministry. To, co nám nechal pan Kalousek, byla daňová mina, která měla velmi negativní dopad na rozpočet," sdělil Babiš.

Když se ještě vrátil ke svému obvinění, zdůraznil, že být obviněný ještě neznamená, že člověk něco udělal. „Teď jsme měli případ starostky Třince Palkovské. Taky byla stíhaná a ukázalo se, že je to nesmysl. Vypadá to, že si to může někdo vykonstruovat. U mě to vnímám jako snahu o ovlivnění voleb, aby všichni politici říkali, že obviněný být premiérem nemůže,“ sdělil. Krizový plán, kdy by mohly ostatní strany po volbách říct, že budou vládnout s ANO, ale bez Babiše, podle šéfa hnutí ANO ještě nemají. „Vy byste chtěl, abychom měli loutkového premiéra, kterého bude řídit zezadu Babiš?“ zeptal se a dodal, že představa, že odejde z hnutí, je dost naivní. Zároveň také podotkl, že celý život prožil v krizi, tudíž krizový plán má.

Závěrem se pak vyjádřil i k prezidentským volbám, kdy podle něj to zatím vypadá tak, že hnutí nenabídne vlastního kandidáta na prezidenta. 

reklama

autor: vef

PhDr. Jiří Horák, Ph.D. byl položen dotaz

Hrozby

Obracím se na vás jako na zástupce této koalice. Odhlasovali jste, že je pro nás největším bezpečnostním rizikem ruský režim. Opravdu to tak je? Ruska se rozhodně nezastávám ani si nedělám iluze o tom, že nemá imperialistické ambice, ale v čem nás konkrétně ohrožuje? Myslíte, že by na nás zaútočilo,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …