Státní opera rekonstruuje: Lehké topné oleje vyměnila za zkušebny

Rekonstrukce Státní opery pokračuje (zdroj: ČT24)

Už víc než půl roku trvá rekonstrukce Státní opery Praha a ještě zhruba dalších dvacet měsíců potrvá. Na přípravu, restaurování a stavební práce bylo zatím z dotačních prostředků použito přibližně 130 milionů korun. Jak rekonstrukce pokračuje, zjišťoval při kontrolním dni spolu s ředitelem Národního divadla Janem Burianem také ministr kultury Daniel Herman.

Sto dvacet dělníků denně pracuje na čtyřech patrech o ploše bezmála tří kilometrů čtverečních. Dokončovány jsou hlavní bourací práce, umisťovány jsou nové technologie a rozvody.

„Největší radost máme z toho, že se podařilo odstranit nádrže pro lehké topné oleje, kterými se tady topilo v sedmdesátých letech,“ připojil další detaily rekonstrukce ředitel Národního divadla, pod které Státní opera spadá. Místo nich vznikají potřebné nové prostory zkušeben a dílen.

Daniel Herman (druhý zprava) při kontrolním dni rekonstrukce Státní opery (říjen 2017)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Na řadu přišly i první restaurátorské práce. „Máme za sebou proces stanovení restaurátorských návrhů, které jsou odsouhlaseny památkovou péčí. V této části už jsou snímány jednotlivé vrstvy,“ potvrdil vedoucí projektu Jan Křístek.

Novou konstrukci dostane hlediště. „Mění se z důvodu změny vzduchotechniky celého objektu,“ popisuje Křístek. „Dispozičně zůstane ale stejné, bude zde i stejný počet křesel. Každý z diváků navíc bude mít svůj dotykový displej, který bude sloužit i jako titulkovací zařízení.“

Nové otevření: v roce 2019

Vyzkoušet ho bude moci publikum až ve druhém čtvrtletí roku 2019, na kdy je naplánováno dokončení rekonstrukce. Podle vedení postup prací dodržuje časový plán, tedy by se měl tento termín stihnout. Program opery je dočasně přesunut do jiných budov Národního divadla a do Hudebního divadla Karlín.

Oprav se Státní opera dočkala po téměř padesáti letech, záměrem je uvést budovu z konce 19. století do co možná nejpůvodnějšího stavu. Její rekonstrukce je první takto rozsáhlou opravou velkého divadla v majetku státu po revoluci.