Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zrušit memorandum o lithiu? Výzva není pro vládu závazná, míní ústavní právník

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
18. října 2017
05:15

Po více než devítihodinové diskusi vyzvala v pondělí Sněmovna vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby anulovala memorandum o těžbě lithia. Tu za vládu podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Usnesení ale není podle ústavního právníka Jana Kysely pro kabinet nijak závazné. Jde prý jen o politický akt a rezoluci. „Rozhodně to neznamená, že by vláda na ni musela bez odkladu nějak reagovat,“ řekl Blesk.cz Kysela. 

Byla to zřejmě poslední ostrá hádka na půdě Poslanecké sněmovny před nadcházejícími volbami. Poslanci se přeli o memorandum na těžbu lithia na Cínovci. Výsledkem je usnesení, které ukládá vládě dokument anulovat. Ústavní právník Jan Kysela ale Blesk.cz řekl, že je toto usnesení jen politickým aktem, který není pro vládu nijak závazný.

„Vláda mu asi přizná nějakou důležitost, jejíž míru nejsem schopen odhadnout – to platí jak pro tu stávající, tak pro tu budoucí. Jakou bude mít memorandum váhu, to se pozná na tom, jak bude složená nová Poslanecká sněmovna,“ popsal Kysela, aby dodal: „Je to ale zkrátka politická rezoluce, rozhodně to neznamená, že by vláda na ni musela bez odkladu nějak reagovat.“

Memorandum podepsal za Český stát s australskou firmou ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Například ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) v debatě Blesku na téma Život v Česku týden před volbami řekla, že ona se o podpisu memoranda dozvěděla až z médií.

„Jak je to možné, že vláda o tom podpisu memoranda nevěděla předem, prosím vás?“ vyrukovala Šlechtová v debatě na zástupce ČSSD, lídra pražské kandidátky Petra Dolínka.

Sobotka chce mít nejdřív právní analýzu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mimořádné schůzi poslanců označil kauzu lithium za vykonstruovanou, prý kvůli jiným problémům šéfa ANO Andreje Babiše – například kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo. Jak bude vláda dál postupovat, se chce premiér rozhodnout, až bude mít na stole právní analýzu.

„Předseda vlády Bohuslav Sobotka počká, až bude usnesení Poslanecké sněmovny doručeno na Úřad vlády. Poté chce požádat právní experty, aby se k tomuto usnesení vyjádřili a doporučili panu premiérovi další postup,“ řekl Blesk.cz mluvčí vlády Martin Ayrer.

Zatím premiér v těchto dnech tedy tuší jen to, co popsal Blesk.cz ústavní právník Kysela: že usnesení Sněmovny není pro vládu závazné. „A vláda navíc není jeho účastníkem,“ dodal premiérův mluvčí.

Havlíčkovi se chtělo „zvracet“, teď vyčkává i on

Ministr Havlíček ve Sněmovně v pondělí řekl, že se mu chce mu chce z kolegů, kteří ho za podpis memoranda kritizují, „zvracet“. „V tuto chvíli vyčkáváme doručení usnesení Poslanecké sněmovny a následné závěry právní analýzy,“ řekl Blesk.cz mluvčí MPO František Kotrba. Čas na analýzu usnesení si vezmou i těžaři.

„Teď je na ministrovi průmyslu a obchodu, aby v případě, že ho Sněmovna přesvědčila, nebo že mu to uloží vláda, udělal něco jako odvolání svého podpisu. Nebo jednal s australskou stranou o mechanismu, které memorandum zruší,“ popsal následní ústavní kroky ústavní expert.

Poslední šancí, jak se může Sněmovna domoct dodržení a naplnění svého usnesení, je například hlasování o nedůvěře vládě. To je na konci volebního období krajně nepravděpodobné.

Lithium by podle poslanců měl v Česku těžit státní podnik. Poslanci požádali vládu, aby „memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní“. Komunisté ještě prosadili text, kterým Sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

Senát, v němž má převahu ČSSD, ve čtvrtek vyzval politiky z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka.

zednik ( 18. října 2017 11:38 )

Tak až se ministr Havlíček vyzvrací a vyčistí si zuby, pak snad konečně doufám řekne, proč tak narychlo a tajně a ještě těsně před volbama podepsal memorandum, které dle něj nemá pro ČR závaznou hodnotu. Proč?? Ještě to nevysvětlil.

priserka ( 18. října 2017 06:35 )

Ono za těch 28 let už není téměř nic naše...vše rozprodáno, rozkradeno a zadlužení jako hrom...móóóc hezké, všichni co byli od roku 2000 ve vládě se vyznamenali.

zlymikes ( 18. října 2017 06:24 )

opět důkaz, že těch 200 nadlidí tam sedí úplně zbytečně. 50 kašpárků by stačilo.

lug70 ( 18. října 2017 05:46 )

Pokud ještě tato vláda memorandům nezruší, tak to bude znamenat, že provize od Australanů už jsou na spávných kontech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa