Praha je pokaždé jiná, říká spisovatelka Margaret Atwoodová. V Česku převzala Cenu Franze Kafky

Do Prahy přijela kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. Autorka knih jako Příběh služebnice nebo Modrovousovo vejce si převzala Cenu Franze Kafky - mezinárodní ocenění, které v minulosti dostal například Ivan Klíma, Haruki Murakami nebo naposledy Claudio Magris. Světově známá autorka si v Česku našla si čas i na svoje fanoušky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatelka Margaret Atwoodová

Spisovatelka Margaret Atwoodová | Foto: Ralph Orlowski | Zdroj: Reuters

"Její knížky mi připadají velmi zajímavé. Líbí se mi, jak jsou příběhy vyprávěné v dystopické budoucnosti, zároveň ale kritizují, co se děje teď. Myslím, že se z toho můžou lidé hodně naučit," říká šestnáctiletý student, který si přišel do pražského knihkupectví Globe podepsat knihu. Těch podepsala Margaret Atwoodová za hodinu stovky.

Jestli můj román přiblíží mladým, co byl stalinismus, budu šťastná, říká autorka oceňované Zulejky

Číst článek

I když autorka ochotně pokračovala i venku na ulici, program má nabitý. Prahu už zná ale poměrně dobře. Poprvé tu byla před třiatřiceti lety. "Od té doby jsem tu byla několikrát. A pokaždé je to jiné. Jak si dokážete představit, odlišné to bylo před rokem ´84, jiné to je po přelomu osmdesátých a devadesátých let."

V osmdesátých letech se lidé podle spisovatelky o Kafku moc nezajímali. Teď už je v Česku znovu slavný. Ocenění, které nese jméno pražského spisovatele, si Atwoodová velice váží.

"První literární dílo, které jsem napsala, a nebylo spojené se školou, se týkalo Franze Kafky. O něm jsem četla v 50. letech ještě jako studentka."

Atwoodová je také feministickou a sociální aktivistkou. O víkendu si odnesla z frankfurtského knižního veletrhu mírovou cenu. Jako laureátku letošní Ceny Franze Kafky čeká Atwoodovou v Praze ještě jedna autogramiáda ve středu odpoledne.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme