Hlavní obsah

Ostrov Djerba láká na slunce a velmi nízké ceny

Novinky, Jan Janula

Djerba je jedno z mála míst, které lze poznat i se zavřenýma očima. Může za to intenzivní, až omamná vůně jasmínu. Květiny sem ostatně kdysi zavedly i slavného reka Odyssea. Setkal se zde s bájnými lotofágy, živícími se pro změnu lotosy. Byli proslaveni vlídností a pohostinností, tento rys zdědili jejich potomci.

Foto: Shutterstock

Ostrov Djerba se pyšní písčitými plážemi s pozvolným vstupem do moře. Projížďku na velbloudovi lze usmlouvat na několik málo desítek korun.

Článek

Snaží se vyhovět turistům, jak to jde, což se týká i jejich typického zvyku – smlouvání. Vědí, že zdaleka ne všichni Evropané mají tento způsob prodeje v oblibě. Jsou tu proto označené obchody s pevně stanovenými – a velmi přijatelnými – cenami.

Příznivé podnebí prospívá také datlovým palmám

Pokud jde o suvenýry, hodně se pro ně jezdí do vesničky Guellala, proslavené hrnčířskými výrobky – miskami, džbány, vázami. Řemeslo se dědí, zachovávají staletí stejné výrobní postupy. Kdo touží po historii, zamíří do Gabesu, tam ve středověku končily karavany z Afriky. Dnes tu pěstují pomeranče, broskve a datle.

Ostatně datlové palmy jsou zdejší přírodní výjimečností. Jistě – rostou všude ve Středozemí, ale ne v tak vysokém počtu na tak malém území, je jich tady přes milión! Příčinou je právě příznivé podnebí, slunce jasně svítí ještě koncem listopadu, i když ne už tak silně a dlouho.

Foto: Shutterstock

Houmt Souk i další městečka zaujmou světlými, pozitivně působícími domy. Místní krámky hýří všemi možnými barvami.

Ostrov Djerba je součástí islámského Tuniska, ale žijí tu hlavně potomci starobylých berberských kmenů. Mluví vlastním jazykem, arabštinu nepoužívají. Francouzsky se dá konverzovat skoro všude, anglicky spíš v hotelích. V muslimských zemích „povinné“ minarety či mešity tu moc nejsou, zato zde stojí dvě desítky židovských synagog. Nejznámější a zároveň nejstarší v severní Africe je El Ghriba, kde jako relikvii uchovávají jeden exemplář Starého zákona, jedná se tedy o důležité poutní místo. V muslimské zemi je neobvyklé, že nebyla – stejně jako další – zbourána ani přestavěna, ovšem Berbeři jsou prostě „sví“.

Foto: Shutterstock

Slavná synagoga El Ghriba se nalézá necelých devět kilometrů od centra města Houmt Souk.

Míří sem rovněž fanoušci Hvězdných válek

Dalšími turisty, kteří sem nejezdí jenom k moři, jsou příznivci kultovního několikadílného trháku Hvězdné války. Ve městě Ajim poblíž Matmaty stojí dodnes exteriéry lokality Mos Eisley, ta si „zahrála“ hned v úvodním díle z roku 1977. Filmaři nemuseli nic moc upravovat, mnohé místní kmeny totiž stále žijí, stejně jako kdysi jejich předkové, v tzv. troglodytech. Tato zvláštní obydlí začali Berbeři před 400 lety buď kopat pár metrů pod zemí, nebo naopak kutat hluboko do skal, troglodyty mohly mít i několik místností. Účelem bylo chránit se hlavně přes den proti žhavému slunci, které zde svítí až 320 dní v roce. Na Djerbě je i moderní letiště, metropole, kde to žije ve dne v noci, se jmenuje Houmt Souk a má 60 000 obyvatel.

K návštěvě svádí krokodýlí farma i skanzen řemesel

Zdánlivě dobrodružnou, ale neškodnou atrakcí je Djerba Explore Park na východě ostrova. U majáku na mysu Taguermess chovají přibližně 400 krokodýlů. Z obávaného tvora však strach mít nemusíte, a to se ani nemusíte jmenovat Mick Dundee.

Zaměstnanci krmí až čtyřmetrové „mazlíčky“ dostatečně, aby se jim nesbíhaly sliny na turisty, navíc tu platí přísná bezpečnostní opatření. Při troše štěstí lze vidět, jak se mláďata líhnou z vajec. Součástí areálu je vesnička s obchůdky a kavárnami, muzeum, skanzen řemesel a další zajímavosti.

Foto: Shutterstock

Dáváte-li přednost relaxaci u hotelového bazénu, budete na tuniském ostrově nejspíš velmi spokojeni.

I přes všechny výše zmíněné atrakce je hodně hostů, kteří nevystrčí paty z hotelů – jsou obvykle situovány hned u pláží. Ne kvůli bezpečnostní situaci, prostě si vystačí s mořem, pláží a restaurací. Jídlo je chutné, personál ochotný, usměvavý. I proto se sem lidé rádi vracejí...

Foto: Shutterstock

Relaxovat můžete také na dlouhých, širokých plážích s jemným pískem.

Inzertní sdělení:

Využijte některé z First Minute nabídek CK Blue Style právě teď a získejte ty největší slevy a výhody! Více na www.blue-style.cz

Ceny u výše uvedených nabídek jsou aktuální ke dni 17. 9. 2017

Výběr článků

Načítám