Notebook Pi-Top pomáhám dětem rozvíjet znalosti o počítačích i elektronice

Pi-Top byl původně malý jednoduchý modulární počítač, který vznikl díky podpoře fanoušků na serveru Indiegogo. Nyní přichází jeho aktualizovaná verze, která posouvá možnosti původního projektu o něco dále.

Pi-Top byl mezi fanoušky oblíbený pro svou jednoduchost, modulárnost a hlavně tím, že dával svým uživatelům možnost poznat fungování počítačů od samého základu. Byl určen především dětem a mladým lidem, kteří si prostřednictvím něj měli možnost osahat vše od hardwarové architektury až po základy programování. Celý projekt běží pod hlavičkou Raspberry Pi, společnosti jejíž cílem je šíření a prohlubování počítačových znalostí po celém světe.

Nový forma Pi-Topu je o něco jednodušší než předchůdce, má tvar laptopu, který má posuvnou klávesnici, pod kterou se nachází prostor pro různé moduly, které lze do počítače připojovat. Nový model rozšiřuje možnosti svého předchůdce především díky tomu, že se věnuje nejen počítači samotnému, ale i elektrotechnice a robotice, kterou lze jeho prostřednictvím postavit a naprogramovat. Součástí každého počítače je sada součástek, tzv. Inventor’s Kit, ke které lze dokupovat další komponenty.

Počítač běží na vlastním operačním systému Polaris, který kromě základních funkcí jako je editace obrázků, 3D kreslení nebo přístupu na internet nabízí možnost programování a učení se systémů počítače jako takového. K tomu slouží mimo jiné hra CEEDuniverese, která hráče motivuje k řešení logických a programovacích úkolů, jež hráč musí zvládnout, aby se ve hře dostal dál.

Oproti svému předchůdci získal nový Pi-Top FullHD displej takže je na něm možné sledovat video nebo editovat obrázky v dobré kvalitě. Slouží tedy nejen jako učební pomůcka, ale také jako notebook například pro psaní poznámek ve škole. To vše za cenu 319 dolarů.

Zdroj: pitop.com