Co roky nešlo, před volbami jde. Poslanci ČSSD kritizují zrušení poplatků na karlovarské dálnici

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 10. 2017 16:10
Poslanci České strany sociálně demokratické vytýkají ministru dopravy Danu Ťokovi, že zrušil poplatky na dálnici D6 účelově těsně před volbami. "Chybí jim nadhled," odráží kritiku hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Tvrzení, že je zrušení poplatků předvolebním gestem, odmítl v úterý i Ťok.
Dálnice D6. Ilustrační snímek.
Dálnice D6. Ilustrační snímek. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Karlovy Vary - Poslanci zvolení za ČSSD z Karlovarského kraje vytýkají ministru dopravy a lídrovi kandidátky ANO v kraji Danu Ťokovi, že zrušil placení poplatků na karlovarské části dálnice D6 kvůli volbám. O zrušení poplatku pro tento úsek se kraj snažil několik let, ale dosud marně, upozorňují poslanci Markéta Wernerová i Josef Novotný.

Ministr ale odmítl tvrzení, že je zrušení poplatků předvolebním gestem. Úřad za jeho působení v posledních třech letech vyjmul ze zpoplatněné sítě 185 kilometrů.

Ačkoli zrušení poplatků na dálnici poslanci přivítali, kritizují, že o něm rozhodl ministr týden před volbami, v nichž kandiduje. "Karlovarský kraj a jeho občané museli čekat neuvěřitelných 36 měsíců, než ministerstvo dopravy v čele s panem Ťokem usoudí, že přišel ten správný (předvolební) čas a na dálnici D6 poplatky zruší," uvedla Wernerová.

"Zpoplatnění jsme rušili tam, kde dálnice tvoří obchvaty měst, řidiči bez známky se jim ale vyhýbali a neúnosně zatěžovali menší komunikace. To je i případ Sokolova, kde ministerstvo takovou žádost letos dostalo a schválilo ji," uvedl Ťok. Populistické chování by podle něj bylo, kdyby v současné situaci slíbil, že úsek ze zpoplatnění vyjme až po volbách.

"Jako poslanec, jsem v Poslanecké sněmovně několikrát předkládal návrh na úplné nebo částečně odstranění poplatku, avšak pan Ivan Pilný (hnutí ANO), tenkrát předseda hospodářského výboru sněmovny a dnes ministr financí, navrhl zamítnutí tohoto návrhu a také se tak stalo," uvedl v prohlášení Josef Novotný, poslanec a bývalý hejtman kraje, zvolený za ČSSD.

Připustil, že v roce 2011 kraj o vynětí úseku z vyhlášky nepožádal, protože "… do té doby platila nepsaná dohoda s ministerstvem, že dálniční úseky, které nejsou napojeny na dálniční síť, budou zdarma."

Podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) je ale kritika nepatřičná, protože rušení poplatků bylo docíleno dlouhým a intenzivním jednáním. "Zatímco lidé jsou rádi, že budou jezdit po D6 bez dálniční známky, od některých poslanců i regionálních politiků … čtu a poslouchám, že jde o nesystémový krok a předvolební tah. Nikdo z nich nemá ten nadhled, aby řekl 'skvělé, že se to povedlo'. A to je smutné," dodala Vildumetzová.

 

Právě se děje

Další zprávy