Zrušte memorandum, požádali poslanci vládu po devíti hodinách debatování v provizorní sněmovně

Sněmovna během pondělí požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD. Končící dolní komora také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna se sešla 16. října v Praze na schůzi kvůli memorandu o těžbě lithia.

Poslanecká sněmovna se sešla 16. října v Praze na schůzi kvůli memorandu o těžbě lithia. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Návrhy usnesení poslanci přijali zhruba po devítihodinové debatě. Podpořili jen dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Pro jiná navrhovaná usnesení, mezi nimi vládní KDU-ČSL a opoziční TOP 09, se ve sněmovně potřebná většina nenašla.

„Tato vláda před dvěma lety připravila surovinovou politiku a už bylo jasné, jakým způsobem bude těžba lithia probíhat. Všichni velice dobře věděli, že všechno spěje k těžbě lithia a k udělení licence pro dobývání. Dnes mi to připadá, že se ministři po čtyřech letech probudili a zjistili, jaká je vůbec celková situace,“ řekl Radiožurnálu Kučera z TOP 09.

Těžba lithia prostřednictvím státního podniku

Dolní komora požádala vládu, aby „memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní“. Komunisté ještě prosadili text, kterým sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

Poslanci se sešli jen čtyři dny před volbami. V provizorních podmínkách řeší lithium

Číst článek

„Já jsem se snažil před poslanci obhajovat to, že ono memorandum je pro Českou republiku právně nezávazné. Myslím, že je potřeba debatu vrátit skutečně věcně na zem, bavit se o reálných číslech.“ řekl pro Radiožurnál ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

Okamurovo hnutí uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. "V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty zajišťující jeho zpracování na území České republiky podnikatelskými subjekty se sídlem na území České republiky," stojí dál ve schváleném usnesení.

Debata ve znamení předvolební rivality

Sněmovní debata kolem lithia se nesla zejména v duchu konfliktu mezi vládními ČSSD a hnutím ANO. Předseda ANO Andrej Babiš prohlásil, že lithium je další kšeft sociální demokracie. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nařkl z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody.

Z lithia může stát získat až 33 miliard. Musely by se u nás ale vyrábět i baterie

Číst článek

„My si myslíme, že je to skutečně skandál. Jsme přesvědčeni o tom, že lithium má zůstat v českých rukou, a my pro to uděláme maximum,“ řekl Radiožurnálu Andrej Babiš.

Sociální demokraté označovali kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM, která stála u vyvolání mimořádné schůze. ČSSD tvrdí, že ANO se jen snaží zakrýt Babišovy kauzy.

Za předvolební hysterii pokládá nynější spory kolem těžby lithia zejména mezi vládními ČSSD a hnutím ANO opoziční TOP 09. Občanští demokraté označili dnešní mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink.

Ministři za ANO už zrušení platnosti memoranda ve vládě minulý týden prosazovali, ale neuspěli. Dnešní usnesení sněmovny jsou pro vládu doporučující, dolní komora nemůže kabinet úkolovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme