České památky letos přitáhly pět milionů návštěvníků. Nejraději chodí do Lednice

Hrady, zámky a další památky navštívilo do konce září na pět milionů lidí. Návštěvnost vypovídá o objektech ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Nejvyšší zájem tradičně v letošním roce zaznamenaly zámky Lednice a Český Krumlov.

Letošní sezona se podobá loňské, kdy památky zaznamenaly historický rekord v návštěvnosti – přitáhly 5,4 milionu lidí. Letos celková návštěvnost od počátku roku činí 5 167 000 návštěvníků, po odečtení doprovodných akcí a mimořádných prohlídek dosahuje čísla 4 989 500 návštěv.

Daří se Lednici a Krumlovu, méně zahradám Hradu

V čele nejnavštěvovanějších památek tradičně stojí zámky Lednice a Český Krumlov. Oba jsou zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jsou častým cílem zahraničních turistů. Lednický zámek do konce září navštívilo přes 400 tisíc lidí a českokrumlovský hradozámecký areál se této hranici blíží.

Návštěvnost památek ve správě NPÚ v roce 2017
Zdroj: ČT24/NPÚ

Více než čtvrtmilionovou návštěvnost má zatím Hluboká, přes 200 tisíc návštěv dosáhl Karlštejn. Návštěvy přesahující 100 tisíc hlásí šest památkových objektů: Kroměříž, Konopiště, Valtice, Trosky, Telč a Bouzov. Těsně pod hranicí 100 tisíc návštěvníků byl koncem září hospitál Kuks a zámek Sychrov, ale k dnešnímu datu tuto hranici už překročily. 

Naopak významný pokles návštěvnosti zaznamenaly Zahrady pod Pražským hradem, kterým ubylo téměř 10 tisíc návštěvníků a výnosy poklesly o více než půl milionu korun. Důvodem je neprůchodnost zahrad po zavedení bezpečnostních opatření na Pražském hradě.

Více peněz – více obnovy

Vyšší návštěvnost památek pomáhá i výnosům. Vlastní výnosy Národního památkového ústavu přesáhly ke konci září částku 477 milionů korun, což je oproti stejnému období roku 2016 meziroční nárůst přes 26 milionů.

„Obdobně jako v předešlých letech chceme tyto prostředky vrátit do obnovy památek, zlepšování komfortu a spokojenosti návštěvníků a zkvalitňování našich služeb veřejnosti. Návštěva památky tedy neznamená jen kulturní zážitek, ale též účinnou finanční pomoc památkám, za kterou se patří veřejnosti poděkovat,“ uvedl provozně ekonomický náměstek generální ředitelky Oldřich Pešek.

Zámek Litomyšl v zimě
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Návštěvníků do konce roku ještě přibude, předpokládá NPÚ. Vrcholí letošní téma památek – Rok renesanční šlechty, který zakončuje výstava Podoby a příběhy ve Šternberském paláci v Praze. Tematické výstavy je možné navštívit také v moravských Bučovicích a na zámku Březnice. Řada hradů a zámků také nezavírá přes zimní sezonu, naopak zve návštěvníky na zajímavé akce, například připravují Hradozámecký advent.  

Vydáno pod