Na českém trhu chceme dělat další nové věci

pondělí, 16. října 2017, 14:20 Outdoor MediaGuru

Šéf skupiny Cineworld Moshe Greidinger vidí na českém trhu stále potenciál k růstu.

Od minulého týdne se síť kin společnosti Cinema City v České republice rozšířila o čtrnácté multikino. Otevřel se megaplex v pražském obchodním centru Chodov, který může pojmout až 2 635 diváků. Počet kinosálů Cinema City na českém trhu se tím zvýšil na 133, což z pohledu počtu sálů jednotlivých řetězců multikin představuje 55% podíl. Při příležitosti otevření megaplexu na Chodově přijel do Prahy i Moshe Greidinger, generální ředitel skupiny Cineworld Group, která je vlastníkem kin Cinema City. Mluvili jsme s ním o postavení českého trhu v rámci sítě Cinema City (Velká Británie, Irsko, Izrael, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Slovensko, Polsko a ČR) a o otevření megaplexu na Chodově.

Moshe Griedinger, foto: Cinema City

Moshe Griedinger, foto: Cinema City

Cineworld Group je druhou největší společností v Evropě, která provozuje sítě kin. Celkově působíte v devíti evropských zemích, nejsilnější postavení z nich máte ve Velké Británii. Jak moc důležitý je pro vás český trh a jak zapadá do vaší strategie?

V Evropě provozujeme 230 kin, v devíti zemích máme přes dva tisíce pláten. Každé kino je důležité. V Irsku máme jen jedno kino a na Slovensku tři kina, ale v obou případech jde o podstatné části naší sítě. V našem odvětví se samozřejmě velikost počítá. Česká republika je pro nás velmi důležitým trhem. Provozujeme zde 14 kin, výrazněji víc kin máme už jen v Polsku, v Rumunsku a ve Velké Británii, což jsou mnohem větší země.

Na českém mediálním trhu sledujeme postupný odchod zahraničních vlastníků. Vidíte zde stále perspektivu?

Stále jde dělat nové věci. Jsem velmi hrdý na výsledky Cinema City v Česku a na kvalitu kin, jakou zde nabízíme. Nově jsme představili megaplex na Chodově. Ukázali jsme něco nového, něco většího, než jsme dosud dělali. Otevřeli jsme další 4DX kino, která máme už na Smíchově a v Plzni, a vůbec poprvé přinášíme na český trh koncept VIP kina. To je velmi úspěšný koncept v jiných zemích. Čekali jsme na velký multiplex, který jsme teď otevřeli na Chodově, abychom ho mohli představit i na českém trhu. Pracujeme na dalších projektech, český trh se vyvíjí příznivě. Je tu stále velký potenciál k růstu.

Je otevření megaplexu na Chodově vaší největší letošní investicí?

Je to naše největší investice na českém trhu vůbec.

Kolik obnáší?

Je to přes deset milionů euro. Je to obrovská investice. Mluvím ale jen o multiplexu Cinema City. Další investice si vyžádala přestavba Chodova a výstavba nových obchodů (celková rekonstrukce OC Chodov vyšla na 4,4 mld. Kč, psali jsme zde – pozn. red).

Megaplex na Chodově je naší největší investicí na českém trhu vůbec

Moshe Greidinger, CEO Cineworld Group

Zastavme se ještě u 4DX kina, které dodává sledování filmu „čtvrtý rozměr“ zážitku v podobě různých efektů. Když se zaměříme na ekonomické výsledky, je důležité mít takové kino v nabídce z toho důvodu, že vytváří příznivou image, nebo se dnes už bez tohoto kina nelze obejít?

Podle mého názoru je to obojí. Na jedné straně chcete, aby vás návštěvníci vnímali jako poskytovatele nejlepších dostupných technologií, a to nejen v efektech, které přináší 4DX, ale i v otázce kvality zvuku, projektorů a dalších věcí. To je velmi důležité. Opravdu věříme, že když zákazníkům dáme nejlepší nabídku, jak sledovat filmy, mohou se rozhodnout, zda chtějí vidět Jamese Bonda ve 4DX, které je velmi hlasité a plné akce, nebo si mohou vybrat sledovat ho ve VIP, které je intimnější. Film je sice stejný, ale zážitek může být jiný. Sál 4DX je vyvinut s vysoce kvalitní technologií. Všude, kde jsme 4DX otevřeli, tak s ním dosahujeme velmi dobrých výsledků. Domnívám se, že i na Chodově se stane populární.

V rámci OC Chodov dosud žádný multiplex nebyl. Teď jste tady otevřeli hned megaplex s osmnácti sály. Jaké jsou vaše predikce o návštěvnosti, kolik kapacity zaplníte?

Jsme veřejně obchodovatelná společnost na burze, proto nemůžu poskytnout konkrétní čísla o budoucím vývoji. Mohu ale říci, že na základě minulých výsledků se ukazuje, že kdekoliv jsme otevřeli takto velký multiplex, vždy byl velmi úspěšný. Věřím, že kombinace s nejúspěšnějším nákupním centrem v České republice a s největším komplexem kin v České republice bude velkým úspěchem.

Můžete prozradit, co dalšího na českém trhu připravujete?

Za několik měsíců budu moci představit detaily k velkému projektu, na kterém teď pracujeme. Naše aktivity v Česku nekončí.

Podíl trhů Cineworld Group 2016 (mil. liber)

cineworld