reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD AGESA 1.0.0.7: příprava desek pro Raven Ridge

16.10.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD AGESA 1.0.0.7: příprava desek pro Raven Ridge
Grafické karty s GPU architekturou Vega už jsou na trhu, procesory s jádry Zen už dávno také a stejně tak desky s AM4. Teoreticky už tak nic nebrání tomu, aby se na trh v dohledné době dostala také nová očekávaná APU. 
APU generace Raven Ridge budou představovat největší změnu v celé historii čipů jejich typu, neboť půjde jednak o čipy vyráběné 14nm procesem, které už se vymaní z bulldozerové historie a vedle toho budou obsahovat také novou generaci GPU. Dosud jsme se přitom museli spokojit s 28nm APU s dvoujádrovými moduly, přičemž až aktuální Bristol Ridge, jež však mnoho zájmu nevyvolaly, přešly na novou platformu AM4 a paměti DDR4. 
 
 
AMD se tak postupně nechalo předběhnout i Intelem a jeho integrovanými grafickými čipy, které už s nástupem 14nm čipů Broadwell a jejich Iris Pro začaly být výkonnější, i když stále také mnohem dražší. Nyní lze očekávat podstatné zvýšení výkonu jak CPU, tak GPU části při současném celkovém zmodernizování celé platformy, ale to už zajistí samotné desky s paticí AM4, které dobře známe. Právě tyto desky se mají brzy dočkat softwarového vylepšení, aby mohly podporovat nové Raven Ridge. 
 
Jde o mikrokód AGESA verze 1.0.0.7, jenž bude firmou AMD brzy vypuštěn do světa tak, aby jej mohli použít výrobci desek a připravit pro své modely nové verze BIOSů s podporou Raven Ridge. Tato verze následuje po předchozí 1.0.0.6, která byla velice důležitá pro sestavy s procesory Ryzen, na nichž podstatně zlepšila kompatibilitu s paměťmi RAM. Nová verze pak má vedle Raven Ridge prý rovnou přinést i podporu druhé generace procesorů Ryzen, které známe jako Pinnacle Ridge.
 
AGESA 1.0.0.7 má také výrazně změnit celý BIOS tak, aby bylo v budoucnu snadnější implementovat podporu nových procesorových generací, i když je otázka, kolik se jich ještě pro stávající desky s AM4 a čipsety jako X370 chystá. Z toho vyplývá, že právě kvůli této důležité změně se mohou objevit další chyby, na což upozornil profesionální overclocker Elmor spolupracující se značkou ASUS ROG, z čehož vyplývá, že pokud máte svou stabilní desku s AM4 a procesorem Ryzen, jejž se nechystáte měnit, bude lepší alespoň první novou verzi BIOSu s AGESA 1.0.0.7 spíše vynechat. 
 


reklama