Hlavní obsah

Guvernér ČNB Rusnok dostal ocenění za hladké ukončení intervencí proti koruně

Novinky, bož

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok získal ocenění Guvernér centrální banky pro střední a východní Evropu pro rok 2017. Cenu mu udělil magazín GlobalMarkets, oficiální časopis výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Hodnotící komise vyzdvihla hladké ukončení kurzového závazku v dubnu 2017, včetně jeho důkladné přípravy a efektivní komunikace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Oceněna byla i politika ČNB v oblasti finanční stability. Rozhodnutí bránit posílení koruny pod hladinu 27 korun za euro přijala ČNB v listopadu 2013. Stalo se tak rok poté, co klíčovou úrokovou sazbu stlačila k nule a vyčerpala tím prostor k uvolňování měnové politiky tradičním způsobem.

ČNB se po centrálních bankách Izraele a Švýcarska stala teprve třetí centrální bankou, která použila kurz jako nástroj své měnové politiky.

„Díky pečlivě provedenému dubnovému ukončení kurzového závazku, spojenému s důrazem na včasnou komunikaci, se Česká republika vyhnula tržnímu šoku, jaký zažilo Švýcarsko,” uvedl šéfredaktor GlobalMarkets Toby Fildes, který předsedal komisi pro výběr laureátů.

„Také makroobezřetnostní opatření k omezení úvěrů spotřebitelům jsou oceňována za to, že pomohla zabránit realitní bublině a zároveň zachovat ziskové a udržitelné fungování bankovního sektoru,“ dodal Fildes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám