Středula: Tlak na příchod zahraničních pracovníků vede ke kriminálnímu jednání

OVM: Průmysl a odbory musí spolupracovat, shodli se Rafaj a Středula (zdroj: ČT24)

Českým firmám chybí statisíce pracovníků. Díru na trhu by mohli zaplnit zaměstnanci z Ukrajiny. Podle odborového předáka Josefa Středuly ale hlad po pracovní síle nelze vyřešit tím, že budou příchod zahraničních pracovníků provázet problémy a podezření z obcházení zákonů.

Firmy, které mají neobsazená pracovní místa, se mohou podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje spolehnout na automatizaci, ovšem dodavatelé těchto systémů jsou přetížení.

„Firmy musí tuto situaci nějak překlenout. Vždy upřednostňujeme české zaměstnance, ale v posledních letech se potýkáme s poklesem porodnosti i náborem státních zaměstnanců. Teď jsme navíc na vrcholu ekonomického cyklu,“ vysvětlil Rafaj, proč se firmy poohlíží po pracovnících jinde.

„Nedíváme se jen na Ukrajince, ale do zemí celé Evropy. Ovšem Ukrajinci jsou pro nás jasná volba, protože jsou nám kulturně blízcí a navíc flexibilně reagují na výkyvy ekonomiky. V roce 2008 jich u nás pracovalo 80 tisíc, v roce 2011 už jen 30 tisíc,“ argumentoval Rafaj. 

Středula: Návrh ministerstva financí je rizikový

Podle Středuly ale firmám chybí zaměstnanci proto, že leckdy nabízí nízké mzdy a nekvalifikované pozice.

„Byli jsme pro program příchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, ale ne pro program pro nekvalifikované zaměstnance. Protože vaše chování je zoufalé a Svaz průmyslu a dopravy podporuje kriminální podnikání,“ naznačil odborový předák s tím, že pod tlakem zaměstnavatelů, kterým chybí pracovníci, přichází do Česka lidé bez kontroly.

„Sešli jsme se s kriminalisty a specialisty pro oblast Ukrajiny a Vietnamu a nechali si vysvětlit, jak příchod pracovníků z těchto zemí probíhá. A to jsou velmi vážné věci. Požádali jsme je, aby tyto případy posuzovali velmi přísně,“ řekl Středula.

Podle něj je návrh na zaměstnávání lidí z Vietnamu, který předložilo ministerstvo financí, rizikový. Z návrhu plyne, že Vietnamci by mohli obejít registrační systém Visapoint. „Dá se říct, že ministerstvo financí podporuje kriminální kroky k zaměstnávání lidí z Vietnamu. Ale to je komunita, která u nás kontroluje výrobu drog,“ zdůraznil Středula s tím, že zatím odboráři dosud nepodali trestní oznámení.

Zástupce průmyslu Rafaj proto vyzval odborového předáka Středulu k dalšímu společnému jednání. „Nepodporujeme nesolidní zaměstnavatele. Jsou solidní a nesolidní lidé, solidní a nesolidní zaměstnavatelé nebo třeba odboráři,“ dodal.