Po Řecku či Kypru pomůže Evropský záchranný fond i šéfovi euroskupiny Dijsselbloemovi

Evropský záchranný fond pomůže šéfovi euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi. Předsedovi schůzek ministrů financí eurozóny hrozilo, že po konci v nizozemské politice zůstane bez příjmů. Jeho funkce je totiž neplacená. Fond proto Dijsselbloema najal jako strategického poradce, aby mohl dokončit mandát v čele eurozóny.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeroen Dijsselbloem, předseda schůzek ministrů financí eurozóny

Jeroen Dijsselbloem, předseda schůzek ministrů financí eurozóny | Zdroj: Reuters

Dijsselbloem dostal na jednání euroskupiny souhlas od ostatních ministrů financí eurozóny, aby je vedl až do poloviny ledna příštího roku.

Kvůli volebnímu nezdaru jeho strany, která se nebude podílet na nové nizozemské koalici, ale už tento měsíc opustí křeslo ministra financí v Haagu a odejde i z parlamentu.

Aby měl Dijsselbloem z čeho hradit svoje výdaje, bude mu záchranný fond platit měsíčně v přepočtu necelých 400 tisíc korun hrubého. Podle serveru Politico bude mít pracovní úvazek dva a půl dne za týden.

Dijsselbloemova nástupce vyberou ministři financí eurozóny v prosinci. Mezi kandidáty patří i šéf slovenské státní pokladny Peter Kažimír.

Evropský záchranný fond ESM vznikl v roce 2012 v reakci na světovou finanční krizi. Podílel se na pomoci Řecku, Irsku, Kypru nebo Portugalsku. V rámci současných debat o reformě Evropské unie se uvažuje o jeho přeměně na klasický měnový fond.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme