Krádež šperků, křivé obvinění, podvod. Bratři Rathové na sebe podali několik trestních oznámení

Válka mezi sourozenci Rathovými postoupila do dalšího dějství. Známější David se s Michalem Rathem přetahuje o miliony po zesnulém otci a na pozadí tohoto sporu na sebe podali již několik trestních oznámení. První z nich podané Davidem kvůli údajné krádeži šperků policie odložila. Jeho bratr na něj obratem podal trestní oznámení za křivé obvinění. Ani on neuspěl. Aktuálně se kriminalisté zabývají trestním oznámením Michala kvůli podvodu s bytem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratři Michal (vlevo) a David Rathovi

Bratři Michal (vlevo) a David Rathovi | Foto: Radek Kedroň | Zdroj: Český rozhlas

Nesmiřitelný boj bratří Rathů je spojen se závětí jejich otce Ratmíra z roku 2014. Sepsal ji při infarktu, krátce před tím, než zemřel. A podle ní má vše připadnout mladšímu Davidovi. Jde o hodně, ve hře je přibližně 20 milionů korun. Michal platnost závěti soudně napadl. V žalobě mimo jiné bratra obvinil ze zanedbání péče o nemocného otce.

Nová čísla: Rath se v dědictví přetahuje o 20 milionů a tajemné konto z Lamanšského průlivu

Číst článek

Policie věc odložila

David Rath kontroval po svém. Na sourozence podal trestní oznámení, v němž ho viní z krádeže šperků po matce. Avšak jak se nyní ukazuje, neuspěl. "Policie věc odložila jako nedůvodnou. Postupně se totiž ukazovalo, že podezření není pravdivé, že šperky mi za života dala moje matka pro své vnučky, moje dcery, až se budou jednou vdávat. Bratrovi naopak dala  starožitnosti," řekl serveru iROZHLAS.cz Michal Rath.

Pražská policie, jejíž 3. oddělení obecné kriminality Obvodní ředitelství na Praze 1 oznámení prověřovalo, se o něm odmítlo bavit. "Požadovanou informaci vám nelze poskytnout a to s ohledem na příslušná ustanovení trestního řádu o ochraně osobních údajů," odepsala pouze tisková mluvčí Andrea Zoulová.

Jisté je, že spory Rathových policisty zaměstnávají i nadále. Michal totiž po odložení věci obratem na policii podal trestní oznámení kvůli křivému obvinění. S tím pro změnu neuspěl on. "Policie ho odložila, protože bratr mě prý neobvinil. Po policii pouze chtěl, aby prověřila zda, náhodou nedošlo k mojí trestné činnosti vůči němu," popsal starší z bratrů.

Trestní oznámení kvůli bytu

Aktuálně se kriminalisté zabývají jeho trestním oznámením na bratra kvůli podvodu. Jak tvrdí Michal Rath, jeho sourozenec pronajal byt, aniž by mu o tom řekl. Starší z bratrů Rathů je přitom jeho menšinovým vlastníkem.

Spor o dědictví

srpen 2014 - Podle Davida Ratha sepisuje jeho otec závěť, v níž mu vše odkazuje. Podle Michala Ratha jde pouze o nevěrohodný cár papíru, pomocí něhož ho chce bratr připravit o jeho část dědictví.

srpen 2014 - Dva dny po sepsání závěti se Ratmír Rath podstupuje operaci srdce.

říjen 2014 - Ratmír Rath umírá.

listopad 2014 - David Rath nese závěť ze srpna k notáři.

prosinec 2014 - Krátce před Štědrým dnem oznamuje David Rath bratrovi informaci o existenci závěti, která Michala Ratha připravuje o většinu dědictví.

přelom 2015/2016 - Michal Rath kvůli sporům o dědictví podává na bratra žalobu.

"Bratr mě také opakovaně a dlouhodobě okrádá o majetek z dědictví firmy 4R a pan správce majetku na to jen kouká a nestará se. Tyto kauzy má policie. Už jsem byl podávat vysvětlení," dodal Michal Rath. Server iROZHLAS.cz oslovil s žádostí o reakci také Davida Ratha, na opakovaně zaslanou SMS zprávu však nereagoval.

Dědictví řeší soud

Spor sourozenců o dědictví rozplétá Obvodní soud pro Prahu 6, jenž bude pokračovat v prosinci výslechem Davida Ratha, pro něhož se zatím soudní jednání vyvíjí příznivěji. Znalecký posudek objednaný policií totiž potvrdil, že závěť psal Ratmír Rath. Starší z bratrů nyní žádá, aby soud zkoumal stav, při němž otec dokument sepsal.

Michal Rath je nově také účastníkem soudního jednání v bratrově korupční kauze, kterou v pondělí již podruhé začne projednávat Krajský soud v Praze. Ratha staršího přizval jako takzvanou zúčastněnou osobu kvůli tomu, že je spolumajitelem nemovitostí, jichž se případ týká.  

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme