Koruna dnes posílila k euru i dolaru shodně o tři haléře

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Česká měna dnes posílila k euru i dolaru ve srovnání se čtvrtečním závěrem shodně o tři haléře. Kolem 17:00 se tak koruna podle serveru Patria Online obchodovala za 25,83 Kč/EUR a 21,80 Kč/USD.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera je posílení koruny reakcí na vyjádření člena rady ČNB Vojtěch Bendy pro Hospodářské noviny o tom, že by české ekonomice prospělo zvýšení úrokových sazeb do konce roku až o 0,75 bodu. \"Trh v tuto chvíli počítá s tím, že ČNB v letošním roce zvýší sazby o 0,25 procentního bodu, citelnější nárůst indikovaný Vojtěchem Bendou byl tak poměrně překvapivý jestřábí signál,\" uvedl Seidler.

Ačkoli lze prý předpokládat, že se rada na tak rychlém růstu sazeb neshodne, celkově jde o potvrzení skutečnosti, že někteří radní ČNB budou chtít zvyšovat úrokové sazby rychleji, než předpokládala poslední prognóza ČNB.

\"Je také otázkou, zda ČNB nechtěla tímto jestřábím sdělením V. Bendy otestovat reakci trhu a zda v případě pouze mírné reakce koruny nebude bankovní rada skutečně zvažovat na svém příštím jednání růst sazeb o více, než činí tradičních 0,25 procentního bodu,\" dodal Seidler. Zatím to ale analytici považují za méně pravděpodobnou variantu a očekávají růst sazeb 0,25 procentního bodu.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,86 25,83 Kč/USD 21,83 21,80

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK