U dálnice D1 bude první parkoviště speciálně pro kamiony. Nemají kde stát

Události: Nové parkoviště pro kamiony na D1 (zdroj: ČT24)

U Ostrovačic na Brněnsku bude fungovat speciální parkoviště pro kamiony. Bude první svého druhu u dálnice D1. V ceně budou mít řidiči sprchy i připojení k internetu. Částečně se tak odlehčí mnohdy přeplněným odpočívadlům a čerpacím stanicím.

Problém s parkováním řeší u českých dálnic stovky řidičů denně. Zoufalí řidiči z nedostatku jiných možností parkují často tam, kde by neměli. Třeba na kraji dálnice. Okolo českých dálnic chybí místa pro téměř 2 tisíce kamionů.

Řidiči parkují často neukázněně nebo dokonce nebezpečně. Pokuta jim sice hrozí, ale nižší, než kdyby nedodrželi povinnou 9hodinovou přestávku. Ani policisté příliš nezmůžou.

Parkoviště pro kamiony u Brna (zdroj: ČT24)

„Je to boj s větrnými mlýny. Jednoho řidiče vyhodíme, další 3 za chvíli přijedou na jeho místo. Nemají kde jinde zaparkovat,“ řekl Jindřich Rybka, vedoucí Odboru služby dopravní policie KŘP Jihomoravského kraje.

Experti testují chování řidičů na D1 (zdroj: ČT24)
Pro kamiony začne možná platit zákaz předjíždění v místech oprav na D1 (zdroj: ČT24)

Už od listopadu řidičům místa konečně přibudou. Místní firma nedaleko Ostrovačic, u sjezdu z dálnice v obou směrech, dokončuje střežené parkoviště s čerpacími stanicemi, kam se vejde až 100 nákladních aut. Za soukromé parkoviště ale zaplatí – první hodinu mají zdarma, pak 10 eur za 10 hodin. V ceně bude ostraha, wi-fi připojení a další služby.