Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První krok k nové stanici Lidická učinil v Brně ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán

Ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán dnes odpoledne podepsal smlouvu s firmou INTAR a.s., která zajistí přípravu projektové dokumentace pro výstavbu nové požární stanice na ulici Lidická v Brně.

Podpisu se účastnil také primátor statutárního města Brna Petr Vokřál a náměstek generálního ředitele HZS ČR brig.gen. Slavomír Bell. Díky bezmála desetimilionové podpoře města a zdrojům ze státního rozpočtu, které se podařilo sehnat prostřednictvím brig.gen. Bella, se dnes totiž mohla celá akce uskutečnit.

Já budu jenom rád, když se projekt podaří realizovat co možná nejrychleji, tak aby stanice vypadala do budoucna trochu moderněji, než jak tomu je,

okomentoval současný stav primátor Vokřál a zmínil také dobrou spolupráci mezi městem a hasiči.

Náměstek generálního ředitele brig.gen. Bell ocenil spolufinancování projektové dokumentace městem:

Snažíme se využívat všechny projekty, které jdou z evropských peněz, tak také různé způsoby spolufinancování, a proto vítáme jakoukoliv participaci jiných právnických, fyzických osob a samospráv na podpoře Hasičského záchranného sboru.

Stanice Lidická byla otevřena v červnu 1940. V souvislosti s rekonstrukcí sousední budovy v uplynulých letech byly zjištěny statické závady na budově požární stanice. Jejich případné opravy však nejsou rentabilní. Navíc zázemí a provozní podmínky stanice dlouhodobě neodpovídají požadavkům 21. století.

Z těchto důvodů je v plánu výstavba nové stanice. Financování výstavby takto velkého objektu by bylo možné díky evropské dotaci, příp. cestou státního rozpočtu. Prvním krokem však musí být vytvoření projektové dokumentace, ke kterému se dnes zavázala společnost INTAR.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet