Hlavní navigace

Program SPD: OSVČ s nízkými příjmy by platily jen zákonné pojistné a odvody

13. 10. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Při obratu OSVČ do půl milionu korun chce SPD omezit daňovou povinnost pouze na platbu zákonného pojištění a odvodů.

SPD dále v programu píše, že v případě plátců DPH dlouhodobě prosazuje platbu až ze skutečně proplacených faktur. Čtěte, co všechno k podnikání a daním SPD v programu navrhuje.

Server Podnikatel.cz pokračuje v seriálu, ve kterém představuje volební programy nejsilnějších stran. V osmém díle představujeme volební program strany, jejíž představitelé sice ve Sněmovně sedí, zvoleni však byli za jinou stranu (za Úsvit). Jedná se o stranu Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). Celkem bude v seriálu představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS. V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém ČSSD, ve třetím KDU-ČSL, ve čtvrtém KSČM, v pátém ODS, v šestém TOP 09 a v sedmém Pirátů.

„Radikální program“ pro pracující rodiny s více dětmi

Hnutí SPD má ve svém základním politickém programu závazek nezvyšovat daně a tento závazek má i ve volebním programu. Co se týče konkrétních změn k daním či podnikání, má jich v programu poskrovnu.

SPD každopádně uvádí, že má „radikální program podpory pracujících rodin s dětmi“. Pro rodiny s třemi a více dětmi, kde alespoň jeden z rodičů pracuje a bude mít čistý trestní rejstřík, SPD navrhuje, aby neplatily žádnou daň z příjmu.

Tyto odpočty daní by dle představ SPD byly platné po celou dobu výchovy a přípravy dětí na budoucí povolání, nejdéle do věku 26 let dítěte. Mladým rodinám chceme nabídnout bezúročné novomanželské půjčky do výše 300 tisíc korun s dobou splatnosti 15 let. Podmínkou je trvalé zaměstnání jednoho z manželů. Při narození třetího dítěte rodina ukončí splácení a dostane zpět splacenou částku při dovršení 18 let prvního dítěte, vysvětluje SPD v programu.

OSVČ s malým obratem by platily jen zákonné pojistné

Ačkoli SPD připomíná, že nehlasovalo pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET), její zrušení v programu uvedeno nemá. SPD nicméně navrhuje zásadní zjednodušení daňového systému pro malé podnikatele, firmy a živnostníky s objemem tržeb do 10 milionů korun ročně. Prosazuje systém paušálů u daně z příjmů, který měl Okamura i v programu před minulými volbami. Při obratu OSVČ do půl milionu korun chce SPD omezit daňovou povinnost pouze na platbu zákonného pojištění a odvodů.

SPD dále v programu píše, že v případě plátců DPH dlouhodobě prosazuje platbu až ze skutečně proplacených faktur. V tomto je pravda, že předseda strany Tomio Okamura takovýto návrh ještě v čele Úsvitu v roce 2014 skutečně předložil, Sněmovnou však neprošel.

Čtěte více: Okamura navrhuje zavést platbu DPH až po úhradě faktury a omezit ručení za DPH

Vodárenství se má deprivatizovat

SPD chce dále prosadit, aby OSVČ a malé firmy dostaly stejnou podporu za vytvoření pracovního místa, jako mají zahraniční investoři. Po vystoupení České republiky z Evropské unie ihned navrhneme nahrazení daně z přidané hodnoty obratovou daní, neboť DPH je administrativně náročná a umožňuje daňové úniky, doplňuje SPD.

Dále chce SPD prosadit „ukončení neoprávněných zisků na úkor občanů.“ Tyto zisky podle SPD realizují nadnárodní společnosti ovládající trh s vodou, prosazující neoprávněné dotace v energetice a využívající monopolního postavení na trhu. Nebojíme se říct, že naším programem je deprivatizace vodárenských společností zpět do rukou měst a obcí, píše SPD, které chce zároveň zavést povinnost korporací nadpoloviční většinu zisku zpětně investovat v ČR.

V tomto ohledu chce SPD též posílit úlohu a pravomoci regulačních úřadů, které by dle jejich představ měly chránit spotřebitele před monopoly. V oblasti telekomunikací posílíme úlohu Českého telekomunikačního úřadu. V oblasti energetiky, komunikačních sítí a vody musí být na prvním místě zájem občanů a ne nadnárodních monopolů, uvádí SPD v programu.

Zákon o zpětném prokázání majetku a případně 100% daň

SPD chce dále prosadit účinný zákon o zpětném prokázání majetku, který by se týkal lidí s majetkem vyšším než 20 milionů korun. V případě, že by vlastník neprokázal legálnost nabytí svého majetku, stát by takový majetek zdanil ve 100 % jeho hodnoty. Podporujeme zveřejňování smluv o nakládání s prostředky veřejných rozpočtů a transparentnost výběrových řízení. Uzákoníme definici lichvy a připravíme zákon, který zpětně zbaví občany části dluhu tvořenou lichvářským úrokem. Prosazujeme také zákon o místní příslušnosti exekutorů a jejich zestátnění, což by ukončilo současný neadekvátní byznys s dluhy, uvádí se v programu.

školení květen 24 - novinky

SPD chce dále omezit výplaty sociálních dávek pro občany odmítající práci a rovněž zavést pravidelnou valorizaci minimální mzdy v závislosti na růstu mzdy průměrné. Bez zajímavosti není, že před posledními volbami Okamura minimální mzdu zvyšovat nechtěl, nýbrž navrhoval u nejnižších mezd snížit nebo případně zrušit povinné odvody a daně. Jde o to, aby zvýšení neovlivnilo ochotu firem zaměstnávat, tvrdil tehdy Okamura.

Čtěte více: Hnutí ANO říká ne vyšším daním, Úsvit chce všezahrnující paušál pro živnostníky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).