Průmyslová výroba v EU se v srpnu vrátila k růstu

Růst průmyslové výroby EU se po poklesu minulých měsíců vrátil k růstu, a to 1,7 procenta. V samotné eurozóně výroba zrychlila na 1,4. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Meziroční tempo růstu eurozóny zrychlilo na 3,8 procenta z předchozích 3,6 procenta. V obou případech je to výrazně lepší výsledek, než čekali analytici.

V Evropské unii se průmyslová výroba v srpnu zvýšila o 1,7 procenta, zatímco v červenci o 0,3 procenta klesla. Mezi státy EU, pro které má Eurostat již data, vykázala největší meziměsíční nárůst Česká republika, kde činil 14,3 procenta. Následovala Malta s růstem o 5,4 procenta a Portugalsko s 4,7 procenta.

Meziměsíční tempo růstu produkce v eurozóně je nejvyšší za posledních devět měsíců. Výrazně se zvýšila výroba kapitálových statků, jako jsou například strojní zařízení. Růst produkce kapitálových statků o 3,1 procenta pak dokládá, že oživila investiční aktivita podniků.

Výroba zboží dlouhodobé spotřeby, kam patří například automobily, vzrostla o 1,3 procenta. To mimo jiné ukazuje, že průmysl očekává vyšší poptávku spotřebitelů po dražším zboží.

Výsledky jsou příznivým signálem pro hospodářský růst eurozóny ve druhé polovině roku. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že meziměsíční růst produkce dosáhne 0,5 procenta, v meziročním srovnání předpovídali vzestup o 2,6 procenta.