Proč je dobré vědět, kdo je Šuman. Odpovídá investigativní novinář

Jaroslav Spurný je další novinář, který se snaží vypátrat identitu skupiny skryté za Twitterovým účtem s názvem Julius Šuman. Žurnalista z týdeníku Respekt tvrdí, že lídr hnutí ANO Andrej Babiš podle něj díky svému bezpečnostnímu aparátu ví, kdo je Šuman. Novináři, které Babiš navenek osočil, to podle něj nejsou. Spurný si je jistý, že odvetné kroky ze strany Babiše přijdou.

Neo: Hned na začátek: Víte, kdo se skrývá za twitterovým účtem Julius Šuman?

Ty účty jsou dva, jeden účet mám pokrytý, to je ten původní. A u toho druhého jsou jakési logické indicie, které vedou do určitých kruhů. Je to příběh mnoha vrstev. Julius Šuman není jedna osoba.

Neo: Ano, s tím původním účtem je spojený Jan Z., s kterým jsme natáčeli už před prázdninami. On tvrdí, že účet původně založil a pak mu ho někdo ukradl. Vyhodnotili jsme si to jako nepravděpodobnou historku, ale je fakt, že se k tomu původnímu účtu umí dostat. Nechal nám tam vzkaz. Jaká je tedy podle vás jeho role?

Má podstatnější roli, než to vypadá. Ale k tomu mě ještě čeká jedna schůzka, tak to zatím nechci komentovat.

Neo: Je v kontaktu s bývalým redaktorem Přibilem, jehož rozhovory s Babišem byly později na Šumanově účtu zveřejněny. Stejně tak ale podle našich informací kontaktoval i lidi z hnutí ANO. Co tím sleduje?

Je to člověk, který je zručný hacker. A myslím, že to pak využívá jako systém, skrze který se dá dostat k penězům.

Neo: Druhá část příběhu se týká těch, kteří získali nebo nahráli Babišovy odposlechy a údajné výpisy z banky k Čapímu hnízdu. Založili účet a ládují na něj věci proti lídrovi hnutí ANO. Vychází nám, že tenhle Julius Šuman je skupina lidí, nikoli jednotlivec. Shoduje se to s tvými zjištěními?

Přesně tak.

Čtěte také

» Po stopě Šumana vyrazily tajné služby, Babiš je naopak z kauzy venku
» Babišovy odposlechy jsou z jeho Sokolovny
» Šuman díl III. Babiš připravuje s redaktorem články před sjezd ČSSD
» Kdo hackuje Šumana. Účet proti Babišovi napadá muž, který komunikuje s ANO

Neo: Kdo za tou skupinou stojí?

Ten chuchvalec propojují podle mých informací dva lidi, jejichž role je vzhledem k jejich možnostem klíčová. A pak se dají prokazatelně spojit. Jména zatím nepovím.

Neo: Vyšlo nám, že Šumana financují lidé, kteří Andreje Babiše znají, vědí, co je s ním v roli případného premiéra čeká, mají z něj strach a proto se jej chtějí zbavit. Je to tak?

To je nabíledni.

Neo: Kdo to podle tebe je?

Řeknu to asi tak: jsou za tím podnikatelské zájmy.

Neo: Nám vychází skupina podnikatelů spojená s některými politiky. Důkazy na to, abychom mohli ukázat na konkrétní lidi, jsme zatím nesehnali. Vy ano?

Důkazy a indicie, které mám, dávají dohromady nějaký obraz. Ale já myslím, že celá ta věc nepůjde nikdy úplně rozklíčovat. Je v tom příliš mnoho zájmů. V poslední době mě kontaktovali asi čtyři politici a právníci, že mi k tomu chtějí něco říct. Volal mi včera i Babiš, který mi tvrdil, že jste Šuman vy.

Neo: Nasvědčují tomu i Vaše informace, že jsem Šuman?

Nenasvědčují.

Neo: Proč podle vás teď osočuje právě novináře?

Nabízí se otázka, proč Andrej Babiš do hry Šuman vůbec vstoupil. Jestli to nemá vliv na ovládání těch účtů a smyslem není odvádět pozornost.

Neo: Jinak řečeno, že by dokázal na účet dostat pod nějakou legendou podvrhy a tím celou věc zdiskreditovat?

Třeba.

Neo: Vy jste ale s Babišem podle našich informací mluvil i před tímhle telefonátem. O čem?

Ano, byl jsem za ním v Průhonicích. Zdálo se mi nepravděpodobné, že by se svým aparátem, nedokázal zjistit, kdo je Šuman. Tak jsem se ho šel zeptat, to byl důvod té schůzky. A jsem si jistý, že to ví. A budu se to snažit ve svém článku vyargumentovat.

Neo: Když to ví, tak proč s tím nic nedělá, proč nenásledují nějaké kroky?
Já myslím, že je udělá. Nevím jaké, ale udělá. Už tím, jak mi včera volal, dokazuje, že v tom má velký zájem.

Neo: Rozhlas nedávno přišel s verzí, která se Šumanem spojila bývalého policistu Hájka a také Ivana Langera. Nám z toho vyšlo, že to je verze, která odvádí pozornosti na slepou stopu.Vedou k Hájkovi vaše stopy?

Nevedou. On byl v kontaktu s Přibilem, ale tady v té věci podle mých zjištění podstatnou roli nehrál.

Neo: Proč je vlastně dobré vědět, kdo je Julius Šuman?

Ono by to bylo celkem jedno, dokud by se neprokázalo, že to je velmi vlivná a veřejná osoba, která má nečistý nezákonný zájem. My jako novináři často pracujeme se zdroji, které utajujeme. Ale tím, že to pak zveřejňujeme se svým jménem, ručíme za tyto anonymní informace. Ale Šuman používá informace, které jsou těžko ověřitelné a neznáme je v celém kontextu. Už vidíme, že ten účet ovlivňuje politickou scénu takovým způsobem, že je dobré se alespoň pokusit jej vypátrat.

Neo: Spousta lidí to má ale asi tak: Šuman zveřejňuje pravdu, takže je mi jedno, kdo jí říká.

Také jsem tyto hlasy zaznamenal. Na to vždycky říkám, že dezinformace je směs lží a pravdy, která má účel nás někam vést a všechny tyhle znaky má i Šuman. Ano, je pravda, že se Babiš bavil s Přibilem na úrovni, která je nepřijatelná jak pro majitele listu, tak pro novináře. Ale nevíme, proč tam Babiš šel, co tím sledoval, kdo tam vyslal Přibila. Jak je to celé sestříhané. Zkrátka neznáme motivace a to je ten problém. Když mám pochybnosti o něčem, co si někde přečtu, zeptám se autora nebo jeho nadřízeného, jak to je. Ale tady to nejde. Oni si s námi mohou hrát a nemusí nic vysvětlovat.