EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Nové exekuční příkazy: Usnadnění exekuce pro dlužníky, nebo tah před volbami?

 

Exekuce by měla být od poloviny příštího roku pro dlužníky snazší a vymáhání pohledávek efektivnější. Nové exekuční příkazy budou povinné pro všechny exekutory. Podle exekutorů porušuje ministr spravedlnosti zákon a jde mu pouze o získání volebních hlasů.   

Loading



 

„Některé formulace byly dosud zavádějící a nedozvíte se, proč máte platit zrovna tuhle částku nebo co s tím máte dělat, když se vám to nelíbí. Tohle se změní,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Záměr musí schválit Legislativní radou vlády, platit by tak mohl od poloviny příštího roku.

Formuláře vypracovalo ministerstvo spravedlnosti společně s lidskoprávní organizací Člověk v tísni. „Na začátku exekuce má dlužník měsíční lhůtu na zaplacení. A pokud zaplatí, tak exekutor dnes získá polovinu odměn a polovinu nákladů. A my se domníváme, že někteří exekutoři tuto výzvu formulují záměrně nesrozumitelně. Protože když lidé zaplatí, oni dostanou méně peněz,“ vysvětluje Daniel Hůle z Člověka v Tísni.

Podle exekutorů porušuje ministr zákon. Robert Pelikán se ale brání, že exekuční řád ministerstvu změnu umožňuje.

Exekutorům se také nelíbí, že by změna přinesla více byrokracie a složitý úřednický jazyk. „Což přinese dodatečné náklady v řádu desítek milionů korun, ale vůbec nezlepší porozumění ze strany povinného, možná dokonce naopak,“ říká prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.
Zdroj : Aktuálně.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Patrik Nacher: Chceme zabránit obchodu s chudobou

„Chceme zlepšit situaci dlužníků i věřitelů. S troškou do mlýna by měl přispět i stát,“ říká v rozhovoru poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher, který dnes předloží nový návrh insolvenčního zákona podvýboru pro insolvence, exekuce a oddlužení. S jakými změnami návrh počítá a jaké má šance na úspěch?

Text: Jana Zámečníková

09. 05. 2018

Prázdná kapsa

Vymanit se z dluhové pasti bude moci více dlužníků. Novelu schválila vláda

Ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi se podařilo ve vládě prosadit novelu insolvenčního zákona. Díky novele by mohlo svůj dluh splatit více dlužníků a do insolvence by mohli vstoupit i lidé s nižšími příjmy. Oddlužovací novela insolvenčního zákona, ale i návrhy zákona o znalcích a zákona o tlumočnících a překladatelích nyní postupují k organizačnímu výboru Poslanecké sněmovny a […]

Text: Monika Lukešová

18. 01. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *