Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známé české osobnosti proti smrtícímu byznysu

Tereza Kostková
Tereza Kostková
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Jed na krysy. Rtuť. Arzen. Ředidlo. Nemrznoucí kapalina. To vše a mnoho dalších škodlivých věcí mohou obsahovat místo účinné látky falešné léky.

Tereza Kostková, Nela Boudová, Dalibor Janda a Eva Hrušková se 10. října 2017 od 17:00 v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze zúčastnili slavnostní autogramiády nové knihy spisovatelky Hany Hindrákové – Smrtící byznys. Knihu dále zaštiťují herci Jan Přeučil a Bob Klepl.

Odhaduje se, že v rozvojových zemích je třicet až šedesát procent léků falešných a jsou dostání i v lékárnách a nemocnicích. Ale není to problém „jen“ rozvojových zemí.

Kromě napínavého příběhu si román klade za cíl i osvětu alarmující problematiky falešných léků, a to, aby si lidé neobjednávali léky na internetu a na dovolenou si s sebou vozili léky z Čech. Kniha vznikla za přispění Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Světové zdravotnické organizace, National Drug Authority Uganda a dalších institucí.

Kulisy pro svůj nejnovější román našla autorka v Ugandě, v zemi plné chudoby. Ellen, hlavní hrdinka příběhu, přijíždí na zdejší kliniku s posláním pomáhat dětem trpícím malárií. Zdánlivá bezmoc, s níž musí přihlížet častým úmrtím, s nimiž se nechce smířit, ji přivádí na stopu, která vede k falešným lékům. „Pro někoho výnosný obchod, pro Ellen a nakažené děti velké nebezpečí,“ prozrazuje děj svého románu Smrtící byznys, jenž vyšel v září letošního roku, spisovatelka, která čtenářům přináší každý rok nový příběh k zamyšlení.

„Vedla jsem stovky rozhovorů s různými lidmi a prozatím jsem se setkala jen se dvěma, kteří měli určité povědomí o falešných lécích,“ říká autorka knihy Hana Hindráková a zdůrazňuje nutnost osvěty.

„Když jsem tu knížku dočetla, říkala jsem si, že jsem asi nějaká hloupá, že jsem o falešných lécích nikdy neslyšela. Takže jsem si dělala mezi známými takový průzkum a zjistila jsem, že o tom opravdu nikdo neví. Autorka dělá obrovský kus práce ohledně osvěty a musím říct, že mě její kniha opravdu hluboce zasáhla a přečetla jsem ji během tří dnů. Myslím si, že se čtenáři mají skutečně na co těšit,“ říká herečka Nela Boudová.

„Kniha Smrtící byznys mě neskonale zasáhla. A to v obou rovinách. Jednak že na konci jsem zjistila, že je to všechno pravda, a za druhé mě to potěšilo v rovině literární. Je to od mladé české autorky, dobře napsané, je to román, který vás napíná, zajímá a baví. Za to já moc děkuji, četlo se mi to krásně,“ říká moderátorka a herečka Tereza Kostková.

„Chci jenom říct, že mě ta knížka hodně zasáhla, opravdu hodně. Myslím si, že autorka je i statečná, že to téma odhalila, tedy beletristicky odhalila. Nikdy by mě nenapadlo, že se dějou takový svinstva. Doufám, že si to přečte hodně lidí,“říká herec Bob Klepl.  

Témata:  zdravotnictví knihy Tereza Kostková

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy