Jak postupovat při koupi nového bytu

Jak postupovat při koupi nového bytu

10.10.2017 - Pokud uvažujete o koupi nového bytu, v ideálním případě by měl proces začít ještě předtím, než je byt hotový. Řada realitních kanceláří v dnešní době nabízí byty v dosud nerealizovaných projektech a jsou rozebrány na několik let dopředu, což však neznamená, že taková koupě není bez rizika.

Prvním bodem při hledání nového bytu je zahájit komunikaci s developerem dříve, než začne stavba bytu. Využijte možnosti maximálně si pohlídat nejen vzhled, ale i provedení prací.

Mezi hlavní výhody koupě nového bytu patří to, že pokud zahájíte koupi včas, můžete na finální podobě vašeho bydlení ledacos ovlivnit v podobě tzv. klientských změn v projektu. Zdají se vám vstupní dveře do bytu málo bezpečné? Chtějte bytelnější. Zdá se vám dlažba příliš studená? Můžete požadovat jiný povrch podlahy. Mezi další výhody koupě nového bytu může patřit i celkové řešení projektu – v dnešní době by měly tyto projekty více zohledňovat požadavky na parkovací místa, výtahy, bezbariérovost, dětská hřiště v okolí apod.

Prověřte odvedenou práci
Sežeňte si maximum informací nejen o developerovi, ale i o stavební firmě, jejíž služby využívá. Musíte posoudit, zda se jedná o solidního developera se zkušenostmi, který má za sebou řadu úspěšných projektů, nebo falešného hráče bez potřebných povolení, hrozícího dluhy a úpadkem. Zjistěte si recenze stavební firmy podle referencí dřívějších zákazníků, zapátrejte po jejích hodnoceních na diskuzních fórech na internetu nebo se poptejte přímo obyvatel jejich předchozích projektů, jak se jim bydlí.

Důležitý je v tomto ohledu stavební dozor, který kontroluje zajištění stavby dle projektové dokumentace a dle platných předpisů a norem, a vše zaznamenává do stavebního deníku, s jehož zápisem vás seznámí. Ve stavební praxi se vyskytuje spíše termín technický dozor investora. Na stavbu může dohlížet i autor projektu nebo tzv. autorizovaný inspektor.

Před převzetím bytu i v záruční době nepodceňujte stav odvedených prací. Jakékoli nedodělky a nefunkčnosti můžete u nového bytu reklamovat a požadovat nápravu. To, že je něco nové, bohužel neznamená, že budete bez starostí o údržbu. V horším případě před pohodlným bydlením začnete odstraňovat závady. Dnešní doba je skvělou příležitostí pro nové technologie, které umožňují bydlet ekologicky a více ekonomicky – nový byt by vám měl šetřit výdaje za energie. Avšak tlak na cenu odvedených prací není vždy ku prospěchu věci. Staví se všude, staví se hodně, nedá se ovšem říci, že by se stavělo kvalitně. A i vy jste se zřejmě setkali s někým, kdo po koupi nového bytu zjistil, že zatéká balkónem, odtok v koupelně je špatně spádovaný či něco podobného.

I když kupujete nový byt, může se vám stát, že strávíte nějaký čas jeho rekonstrukcí, na což jste patrně nebyli psychicky připraveni. Přeci jste se chtěli nastěhovat a rovnou pohodlně bydlet. Pokud si nejste jisti svými znalostmi, konzultujte výběr bytu se stavebním znalcem, který vám poradí ohledně dispozice, technických řešení, kvality i možných závad.

Lokalita a cena
Uvědomte si také, že nový byt je většinou situován do nového prostředí – lokality vzdálenější od centra, bez zeleně – pár let potrvá, než vůbec vyroste, pokud ji nezastaví další dostavba. S tou se pojí i následující možná omezení v okolí vašeho domu. Pokud bude váš developer úspěšný, projekt patrně nezůstane v okolí jediný. Při nákupu nového bytu zvažujte i komplikace, které vás mohou čekat, a zhodnoťte, zda i cena nového bytu odpovídá všem rizikům a parametrům, které developer nabízí. I v rámci jednoho domu mohou být ceny bytů rozdílné – s ohledem na světovou stranu, podlaží nebo výhled.

Smlouvy
Při koupi nového bytu vás pravděpodobně čeká podpis více smluv než finální kupní smlouvy. Jedná se o tzv. rezervační smlouvu a smlouvu o smlouvě budoucí. Pokud si nejste jisti, vše konzultujte s právníkem dříve, než se podpisem k něčemu zavážete. Odstoupení od smluv by nemuselo být jednoduché. Před podpisem kupní smlouvy a převodem platby do notářské úschovy či bance trvejte také na tzv. předjímce bytu a podrobném popsání jeho stavu. Ve smlouvách si pečlivě kontrolujte termíny: nejen termín předání bytu, ale i kdy a za jakých podmínek začínají běžet reklamační lhůty.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy