Zeman na Radě Evropy: Zrušme protiruské sankce

Prezident Miloš Zeman poprvé ve své funkci vystoupil před Parlamentním shromážděním Rady Evropy. A rovnou vyzval ke zrušení protiruských sankcí. Místo nich navrhuje dialog. Zeman opětovně mluvil v rozporu s českou zahraniční politikou. Naposledy před shromážděním mluvil v roli českého prezidenta Václav Havel v roce 1995.

Jestli je v Česku politik, který se dostává pravidelně do kolize s oficiální zahraniční rétorikou země, pak je to přímo hlava státu. Bez ohledu na to, že většina českých i zahraničních politiků jeho slova věsměs nebere vážně, pro kremelské vůdce mají cenu zlata.¨

 K tématu

» Špidla korunoval snahu premiéra dostat do Prahy Merkel
» Zeman se znovu chystá na Rhodos. Za Putinovým mužem ze sankčního seznamu
» Zeman je hrdinou ruského tisku. Opět
» Zeman a Klaus. Putinovi lidé, to se na Západě ví
» Databáze proruského obsahu od A do Z

Říká je přece prezident demokratického státu. Miloš Zeman se tak svými proruskými postoji pravidelně stává hvězdou tamní propagandy ».

A i tentokrát ruská média obratem Zemanova slova zařadila na čelné pozice zpravodajských webů. Miloš Zeman si jako hlavní téma svého vystoupení ve Štrasburku vybral kritiku sankcí proti Rusku. Nejsou podle něj efektivní.

“Nehovořím o oprávněnosti, ale o efektivnosti sankcí,” prohlásil Miloš Zeman. Sankce podle něj nefungují, a proto místo nich navrhuje dialog mezi občany zemí.

Sankce proti Rusku přijaly země EU v reakci na ruskou invazi na východ Ukrajiny. Byly zavedeny poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Miloš Zeman patří mezi ty české politiky, kteří je opakovaně kritizují.

Dnešní vystoupení českého prezidenta ve Štrasburku provázela výstava o jeho předchůdci Václavu Havlovi. Miloš Zeman ji ale nechal bez povšimnutí.  Na otázku reportéra České televize Bohumila Vostala, zda navštíví výstavu Václava Havla, Miloš Zeman odsekl: “Nevim”. A odkráčel.