Očima Andreje Babiše: Všichni jsme Šuman

Stejně jako jiní politici, když se Andrej Babiš ocitne v tísni kvůli svým přešlapům, hledá spiknutí všude kolem sebe. Nejnověji obvinil reportéry Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka, že stojí za anonymním Twitterovým účtem s názvem Julius Šuman. Babiš novináře bez důkazů nařkl poté, co se na účtu Šumana objevily dokumenty o tom, jak byla financovaná výstavba Čapího hnízda. Kdo další už skončil na Babišově černé listině?

Na účtu Julia Šumana byly o víkendu zveřejněny dokumenty, na nichž je uvedeno, že pocházejí z banky HSBC, která úvěrovala projekt Čapího hnízda. Z dokladů vyplývá, že když farma žádala banku o půjčku, uváděla v materiálech, že je vlastněna osobně Babišem. Nikoli jeho rodinou, jak dnes politik tvrdí.

Andrej Babiš autenticitu dokumentů na přímý dotaz v pondělí nepopřel. Osočil ale novináře Slonkovou a Kubíka, kteří o něm natáčejí pořad Zvláštní vyšetřování na portálu Seznam, že stojí za Šumanovým účtem.

Tweet z účtu Andreje Babiše

“Vy jste Šuman. A vy jste taky Šuman,” vmetl oběma novinářům do tváře na mítinku v Chebu.

Následně zveřejnil na sociálních sítích fotku reportérů a označil je jako Šumana. To, co v tweetu doplnil smajlíkem, listu Deník následně potvrdil jako seriozní věc.

“V kauze Šuman jsem podal trestní oznámení, reagoval Babiš. Dodal, že podle jeho zdrojů se za označením Šuman skrývá novinářka Sabina Slonková,” napsal Deník. 

Slonková s Kubíkem politikova slova shodně označili za lež: “Nejsme Julius Šuman.”

Zde je přehled některých dalších případů, kdy Babiš v úzkých místo odpovědí hledal nepřítele.

Kdo všechno už byl Šuman.

Politická konkurence. “Není vyloučeno, že v tom jsou i moji političtí oponenti. Je to kampaň, která má za cíl zakrýt korupci na ministerstvu školství a mě zlikvidovat,” uvedl Babiš 8. května pro ČTK.

Milan Chovanec a jeho vnitro. “Babiš uvedl, že pro to sice nemá důkazy, ale že zvukové záznamy pořídila “agentura z Plzně”, která spolupracuje s tajnou službou ÚZSI spadající pod vnitro,” uvedl s odvoláním na Babiše 5. května web info.cz.

Kdo rozpoutal dluhopisy.

Když měl Babiš vysvětlovat okolnosti nákupu korunových dluhopisů, kvůli nimž jej vyšetřuje policie, útočil opět na novináře. “Pořad Reportéři točí pořady na objednávku. Vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně 16 pořadů a teďka točíte zase něco o mně,“ prohlásil v lednu 2017 Babiš.

A později zaútočil také na politickou konkurenci. “Je to štvavá kampaň…Celá kauza je dílo Kalousek-Sobotka,” prohlásil  14. března na tiskové konferenci.

Policejní spiknutí.

Do policie se Babiš trefuje často. Naposledy kvůli tomu, že ho kriminalisté obvinili z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. “Byla to plánovaná akce a zadání kriminalizovat mě. Bylo to pečlivě naplánované. Vyšetřování bylo přiděleno policistovi Nevtípilovi, který spolupracoval s kmotry,” řekl 10. srpna Babiš ve svých Lidových novinách.

Podobně útočil na policii před dvěma lety, kdy detektivové obvinili jeho firmu Agrotec z manipulací se zakázkami na státní poště. „Celá kauza Agrotec je vymyšlená. Je to pro mě účelová kauza s cílem mě poškodit,” řekl v LN v roce 2015.

A také kvůli výše popsaným dluhopisům “Mě vyšetřuje Chovancova policie všude. Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat,” svěřil se Respektu.

Kampaň z drůběžárny.

Když novinářka Saša Uhlová mapovala práci s nejnižšími mzdami, nechala se zaměstnat i ve Vodňanské drůbeži z Babišova svěřenského fondu. Uhlová označila pracovní podmínky v podniku za nejhorší ze svých zkušeností. Babiš na to následně v rozhovoru pro info.cz reagoval slovy: “Uhlová je lhářka, v mých drůbežárnách jsou nadstandardní podmínky. Je to socanská kampaň.” 

Čapí hnízdo jako samostatná kapitola.

Z rozpoutání kauzy Čapí hnízdo lídr hnutí ANO obvinil hned několik lidí. Mimo jiné svého bývalého náměstka Lukáše Wagenknechta. „Ten nemocný člověk na mě posílá do Bruselu udavačské e-maily,“ řekl 13. března 2016 v pořadu Partie na FTV Prima.

Pak v témže pořadu opětovně nařkl šéfredaktorku Neovlivní.cz Sabinu Slonkovou: “Je to kampaň mé bývalé šéfredaktorky.” A přidal ještě také “Bakalova média”, tedy deník Aktuálně.cz, Hospodářské noviny a Respekt z mediálního domu Zdeňka Bakaly.