V Ostravě je nedostatek bytů k pronájmu. Schází zejména malé byty

V Ostravě je nedostatek bytů k pronájmu. Schází zejména malé byty

9.10.2017 - Vzhledem k nízkým sazbám hypotečních úvěrů by se dalo předpokládat, že bude mnoho lidí raději volit vlastní nikoli nájemní bydlení. Jenže opak je pravdou. Poptávka po nájemních bytech je stále na vzestupu. A Ostrava není výjimkou.

Stejně jako v ostatních městech, i v Ostravě je největší poptávka po malých bytech 1+1 a 2+1. Mezi zájemci jsou nejčastěji jednotlivci, popřípadě mladé páry. Ti, kteří plánují založení rodiny, vybírají většinou z větších bytů, a to spíše ke koupi než k pronájmu. Délky nájmů jsou v České republice stále spíše krátkodobého charakteru. Naopak v sousedním v Rakousku bývá běžné, že lidé žijí v nájmu klidně i celý život. Češi ovšem stále více inklinují k vlastnímu bydlení. Hlavně v případě, kdy už neplánují stěhování do jiného města.

Největší poptávka je dle zkušeností Jany Pulicarové z ostravské realitní kanceláře Kaktus hlavně po bytech 2+1 s neprůchozími pokoji, ideálně s balkonem nebo lodžií. Každý zájemce má jiné požadavky, proto je čím dál těžší najít byt přesně dle zadání klienta. "Nejvíce bytů chybí nejen v centru Ostravy, ale také v Porubě, Výškovicích, Zábřehu a stejně tak v Orlové, kde je velmi slabá nabídka, ale dosti silná poptávka," doplňuje Jana Pulicarová.

Aktuální nájemné, bez započtení energií, se v Ostravě pohybuje od 6 500 Kč za garsonky až po 10 500 Kč za byty kategorie 3+1. Výkyvy v závislosti na konkrétní lokalitě ovšem nejsou tak výrazné, jako v Praze či Brně. Například nejžádanější byty 2+1 se na Ostravsku nabízejí za měsíční nájemné od 7 500 Kč v Orlové a Karviné až po 8 500 Kč v Ostravě.

Za posledních 10 let se změnil přístup některých vlastníků nemovitostí k nájemníkům. Zejména pak v oblasti zřízení trvalého pobytu. "Trvalý pobyt dnes není tak velký problém, jak tomu bylo v minulosti. Majitelům se snažíme vysvětlit jejich možnost odhlášení nájemníka, ale také to, že ve smlouvě o nájmu bytu vzniká nájemci právo přihlášení se k trvalému pobytu, a proto je vhodné, aby nájemce i této skutečnosti informoval majitele ihned na prohlídce. Většinou je to o komunikaci zájemce s majitelem. U bytů družstevních stačí potvrzení z družstva o souhlasu podnájmu, díky kterému může se může podnájemník přihlásit k trvalému pobytu," dodává Pulicarová.

Samotnou kapitolou je pak možnost parkování. Mnohem rychleji se pronajímají byty s možností zaparkování v jakoukoli denní dobu. A nemusí se jednat pouze o parkovací místa ve vlastnictví pronajímatele bytu. Mnohdy postačí nedaleké naddimenzované parkoviště. Vlastní parkovací místo je ovšem stále bráno jako nadstandard. K většině nabízených bytů vyhrazené parkovací místo není nabízeno. Mezi další nadstandardy, které mohou zvýšit měsíční nájemné, patří např. klimatizace, topení v podlaze či kompletní vybavení bytu vč. nábytku a spotřebičů.

S rostoucím tlakem na vyšší mzdy lze očekávat, že i v dalších letech bude volných bytů k nájmu spíše nedostatek. Hlavně mladí lidé se nechtějí hned vázat hypotékou a nájem je pro ně ideálním řešením. Cenové rozdíly ovšem mohou vznikat mezi byty v novostavbách a těch starších, které jsou stále v původních stavech.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy