Nové procesory Coffee Lake od Intelu jsou venku, výkonem překonají konkurenci od AMD

Do prodeje vstoupily nové procesory generace Coffee Lake od Intelu. Podle prvních benchmarků jsou výkonnější než jejich protějšky od AMD. Zprvu však mohou být dostupné v omezeném množství.

Procesory osmé generace jsou postaveny na vylepšeném výrobním procesu 14nm++ (místo „standardního“ 14nm), který je podle Intelu úspornější a výkonnější než 10nm výrobní process u konkurence. Nová generace nepřináší zásadní změny, pokud jde o design čipu jako takový, „pouze“ vylepšuje minulou architekturu, z níž vycházely procesory generace Kaby Lake. Intel pochopil, že to, oč se dnes, hraje, není absolutní počet jader, nýbrž jejich efektivita. Z jeho pohledu bude brzy mainstreamovým procesorem „šestijádro“, proto není top modelem nové řady 8jádrový nebo 16jádrový processor, ale právě 6jádrový model Core i7-8700K na frekvenci 3,7 GHz. O něm jsme se již před nedávnem v novinkách zmiňovali v souvislosti s jeho skvělými možnostmi přetaktování (4,8 GHz chlazených vzduchem).

Další uvedené procesory jsou 6jádrové s HT nebo bez něj a 4jádrové bez HT. Podle výkonu to jsou kromě již zmíněného top modelu procesory Core i7-8700 na 3,2 GHz s HT, ale se zamčeným násobičem, 6jádrový Core i5-8600K s frekvencí 3,6 GHz bez HT s otevřeným násobičem, 6jádrový Core i5-8400 na 2,8 GHz také bez HT. Následují „čtyřjádra“ Core i3-8350K na frekvenci 4 GHz a výčet uzavírá nejslabší procesor Core i3-8100 na frekvenci 3,6 GHz. Všechny procesory mají vylepšený turbo boost a L3 cache od 6 do 12 MB. 8. generace procesorů od Intelu sice „pasuje“ do patice LGA 1151, nicméně bude na základní desce potřebovat nové čipsety Z370 nebo Z390.

Díky vylepšenému výrobnímu procesu (a navzdory většímu čipu o ploše 151 mm2) se podařilo ustálit TDP nejvýkonnějšího procesoru série na 95 W. Větší část čipu zabírá grafický čip, který sice neocení hráči, ale ostatní možná ano – umožňuje totiž připojit až tři monitory najednou. Jak jsme již dříve informovali, nové procesory podporují pouze dvoukanálové zapojení pamětí DDR4 o frekvenci 2666 GHz (6jádrové modely) a 2400 GHz u ostatních. Jedná se nicméně o základní frekvenci a procesory budou moci využívat i paměti atakující frekvenci 5 GHz.

Co se týče výkonu, Intel nezklamal a splnil prakticky to, co před vydáním nové generace slíbil. V oblasti her se jedná skutečně až o 25% navýšení výkonu, i když samozřejmě záleží na jednotlivé hře, rozlišení a nastavení grafických detailů. Někde je to oproti minulé generaci 50 % (Crysis 3), někde oproti konkurenci jen pár procent k dobru (Battlefield 1 na nejvyšší nastavení ve Full HD). Novým procesorům se obecně velmi dobře daří ve vícevláknových aplikacích, o jednovláknových ani nemluvě. I dvě jádra navíc a optimalizovaná architektura s vysokými takty v mnoha případech bezpečně stačí na konkurenci v podobě Ryzenu 1700X a 1800X.

Snad jedinou nevýhodou by mohla být omezená dostupnost v začátcích prodeje, protože ceny jsou oproti minulé generaci podstatně příznivější (pohybují se od 117–359 dolarů). V českých obchodech je již možné nové procesory předobjednávat, přičemž se počítá s tím, že nejvýkonnější model Core i7-8700K bude stát kolem 11 tisíc Kč.

Hráči by měli zaměřit pozornost na 4jádrový procesor Core i3-8350K s odemčeným násobičem a základním taktem 4 GHz. Ten by se mohl prodávat za cenu kolem 4 500 Kč a nabízí podle dostupných recenzí výborný poměr ceny a výkonu, když si v mnoha hrách poradí i s nejvýkonnějšími Ryzeny.

 

Zdroj: tomshardware.com, zive.cz, techpowerup.com