Hlavní obsah

Skupina Šuman zveřejnila další dokumenty o Čapím hnízdě. Babiš podává trestní oznámení

Novinky, zpe
Aktualizováno

Anonymní twitterový účet Julius Šuman zveřejnil bankovní výpisy k financování Čapího hnízda. Z údajných dokumentů banky HSBC, která farmu úvěrovala, vyplývá, že vlastníkem měl být od začátku předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten přitom tvrdí, že Čapí hnízdo patřilo jeho rodině. Babiš v pondělí uvedl, že jeho právníci podávají kvůli dokumentům trestní oznámení.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Z dokumentů vyplývá, že když farma žádala banku o půjčku, uváděla, že vlastníkem je Babiš.

Lídr ANO však od počátku tvrdí, že Čapí hnízdo nemělo s Agrofertem nic společného a že anonymní akcie farmy patřily jeho dětem a bratrovi jeho partnerky Moniky.

I v pondělí Babiš zopakoval, že Agrofert ani on Čapí hnízdo nikdy nevlastnil.

„Agrofert ani já jsme nikdy farmu nevlastnili,“ podotkl předseda hnutí. Na otázku, zda jsou dokumenty pravé, nebo ne, odvětil: „Nechť to prověří policie, jestli jsou pravdivé.“

Banka HSBC se nebude vyjadřovat

Novinky požádaly banku HSBC o potvrzení autenticity dokladů. „Interní pravidla nám nedovolují jakkoliv se vyjadřovat ke skutečnostem, které se mohou týkat třetích osob, či zda konkrétní společnosti jsou nebo byly našimi klienty,” odpověděla Novinkám Petra Studená z marketingového oddělení společnosti.

„ HSBC dodržuje přísné principy ochrany klientských dat a jakýmkoliv případným porušením těchto pravidel se vážně zabývá. HSBC je vázána příslušnými povinnostmi vůči orgánům činným v trestním řízení. Vezměte prosím na vědomí, že toto je jediné prohlášení, které banka v této záležitosti poskytuje,” dodala.

Babiš: Šuman už překročil meze

„Co se týká těch dokumentů, můj právní zástupce podává trestní oznámení. Šuman už překročil meze,“ prohlásil Babiš. Zdůraznil, že propojení tohoto twitterového účtu s některými novináři je zjevné. S jakými, již neřekl.

Skupina Šuman stojí rovněž za zveřejněním několika nahrávek, na kterých mluví Babiš. Jedná se například o záznamy ze schůzky šéfa hnutí ANO s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem, či o nahrávku, na které Babiš vypráví o společnosti FAU a o postupu finanční správy.

Andrej Babiš o Čapím hnízděVideo: Novinky

Policie podezírá Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka z možného dotačního podvodu. Sněmovna začátkem září zbavila oba politiky poslanecké imunity. Babiš doposud odmítal sdělit, zda mu už bylo doručeno obvinění. Celou kauzu považuje za zmanipulovanou a účelovou.

Andrej Babiš o zbavení imunityVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám