EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Osobních bankrotů ubývá. Změna ale může přijít po volbách

 

Počet osobních bankrotů klesl na nejnižší úroveň za posledních šest let a klesat by měl i do konce letošního roku. Oddlužení však může dostat nové rozměry již po podzimních volbách. Předvolební politické sliby mají ale i své trhliny.

Loading



 


Analýza společnosti CRIF ukázala, že v září bylo vyhlášeno nejméně osobních bankrotů od července 2011. Počet osobních bankrotů klesl v září oproti srpnu o 313 na 881. Návrhů na osobní bankrot bylo v září podáno 851, což je o 121 více než v srpnu.
Od října 2016 do září 2017 bylo vyhlášeno 14 371 osobních bankrotů, což představuje meziroční pokles o 1 953 bankrotů (o 12 procent). Počet návrhů na osobní bankrot klesl ve stejném období o 18 procent na 15 820.
Na klesajícím počtu podaných návrhů na osobní bankrot měla svůj podíl kromě pozitivního ekonomického vývoje i novela insolvenčního zákona platná od 1. července 2017. „Počet návrhů je výrazně pod úrovní měsíčních hodnot v předchozím období. To zcela jistě přispěje k dalšímu snížení počtu vyhlášených osobních bankrotů v následujících měsících,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Konec obchodu s chudobou

Novela insolvenčního zákona přinesla zastropování ceny, kterou mohou zpracovatelé návrhů na osobní bankrot požadovat od dlužníka. Předlužený člověk tak zaplatí maximálně čtyři tisíce korun za zpracování návrhu na osobní bankrot. V případě společného návrhu manželů činí odměna na povolení oddlužení šest tisíc korun.
Insolvenční návrh mohl navíc v minulosti zpracovat prakticky kdokoliv. Novela však okruh těchto osob jasně vymezila. Podle § 390 musí být návrh sepsán a podán: „a) advokátem, notářem, soudním exekutorem, insolvenčním správcem nebo b) akreditovanou osobou.“ Návrh ovšem může podat i dlužník fyzická osoba, která má právnické či ekonomické vzdělání v magisterském studijním programu, případně i osoba, která složila zkoušky na insolvenčního správce.
„Od novely insolvenčního zákona platné od července letošního roku se snížil počet návrhů na bankrot podané za jeden měsíc ve srovnání s první polovinou roku. Uvedený vývoj posílí již existující trend klesajícího počtu bankrotů, který souvisí se zlepšující ekonomickou situací,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Dluhy odkoupí stát

V neřešitelné dluhové pasti se nachází v současné době zhruba 650 tisíc lidí a osobnímu bankrotu se blíží více než jeden milion lidí. Politici se proto i na téma oddlužení zaměřili ve svém předvolebním boji. S nejrazantnější návrhem na oddlužení přichází sociální demokraté.
Jedná se o výjimečný a jednorázový krok, unikátní program oddlužení s přísným časovým omezením. Stát nabídne věřitelům, že jejich pohledávky odkoupí za výrazně nižší než požadovanou cenu, dlužníci tedy budou nově dlužit státu. Jedná se o věc dobrovolnou a míří hlavně na nedobytné pohledávky, které nejsou řešitelné, drží dlužníky v černé ekonomice a zatěžuje i věřitele a exekuční úřady. Pokud věřitel přistoupí na vyrovnání, dostane maximálně 20 tisíc korun za jednu pohledávku. Dlužníci budou muset nový a výrazně nižší dluh vůči státu uznat a pokusit se ho splatit,“ uvedl pražský lídr sociálních demokratů Petr Dolínek, hlavní garant návrhu.
Na své by si tak přišly i predátorské firmy, které léta půjčovaly téměř všem. Návrh ČSSD by navíc podle člena prezidia Exekutorské komory ČR Petra Polanského přišel státní pokladnu na 25 miliard korun.

Zelení zastaví přebujelé exekuce amnestií

Dlužníkům chtějí pomoci i Zelení. Zastavíme současnou praxi exekucí a snížíme maximální výši úroků z prodlení a odměny exekutorům. Sjednotíme mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora, exekuční praxi omezíme územní příslušností,“ uvedla jednička Libereckého kraje Věra Nováková. Pokusy o zavedení teritoriality tu ale již byly. Dokonce i ministerstvo spravedlnosti uznalo, že by teritorialita znamenala ohrožení vymahatelnosti práva v České republice.
Dalším bodem programu je jednorázová amnestie. „Připravíme jednorázovou amnestii dluhových příslušenství (úroků a poplatků z prodlení) u dluhů vázaných na veřejnou správu,“ dodala Věra Nováková. Amnestie sice může pro někoho znamenat druhou šanci, normální je ale přeci dluhy platit.

Milostivé léto 2018

Jedním z hlavních programových bodů Rozumných je oddlužení rodin ke 100. výročí republiky nazvané „Milostivé léto 2018“. Program oddlužení je založen na zastavení exekucí, zrušení stávajících exekucí a postupném oddlužení dlužníků, kteří se zapojí do pracovního procesu.
„Milostivé léto 2018 znamená, že dlužník, který dluží například 200 tisíc korun, bude oddlužen (v závislosti na hrubé mzdě) v průměru za necelé dva roky, při dluhu 500 tisíc v průměru za 4 roky. Dostává přitom běžnou mzdu a může tedy žít normálním životem,“ řekl předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš.
Na umořování dluhu věřitelům by byla poukazována částka zálohové měsíční daně za poplatníka zvýšená o daňovou slevu 2 070 korun, kterou by si dlužník nemohl odečíst. Pokud by součet sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem a zaměstnancem a k tomu připočtená a věřitelům odvedená daň dosáhla výše dluhů dlužníka s exekucí, daň by se přestala převádět na účet věřitelů.
Dlužník by byl oddlužen a zbytek dluhu by hradil stát z vybraného sociálního a zdravotního pojištění. Stát by tím ale přišel o daň z příjmu a po ukončení oddlužení i o platby sociálního a zdravotního pojištění.

REKLAMA

Oddlužení pro více osob z dílny ANO

Plán na neřešitelné dluhy má i hnutí ANO, kterému zatím předvolební průzkumy dávají největší šanci na vítězství. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se nevzdal myšlenky na oddlužení většího počtu osob. Jako dvojka ANO v Praze jde do volebního boje s návrhem, který letos sice vláda schválila, ale parlamentem neprošel.
ANO bojuje o přízeň voličů s oddlužením dlužníkům bez ohledu na výši jejich závazků. V závislosti na výši splacených dluhů by byl osobní bankrot možný za tři, pět nebo sedm let. Na oddlužení by dosáhli i ti, kteří nejsou schopni splatit dnes požadovaných 30 procent závazků. Nulovou hranici pro oddlužení je ale podle Marka Bendy z ODS možné považovat za morální hazard. Lidé by se dluhů mohli přestat bát a podmínek pro oddlužení by mohli začít masově zneužívat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

tříleté oddlužení

Oddlužit během tří let se bude moci každý. Rizika se promítnou do cen, dopadnou na všechny

Vláda v druhé polovině června schválila návrh novely insolvenčního zákona. Předlohu mají nyní projednat poslanci. Došlo k zakotvení modelu, kdy se budou moci oddlužit všichni, jak podnikatelé, tak nepodnikatelé, během doby tří let, a to bez stanovení minimální výše procentuálního uspokojení věřitele. Tento krok může mít dopad na celou společnost, o peníze přijde státní rozpočet, i samotní […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 07. 2023

Dluhů kvůli energiím bude přibývat. Zvlášť po celoročním zúčtování

Blíží se konec roku, tedy čas, kdy se vyúčtují dodávky energií. Z těchto údajů vzniká největší objem pohledávek, které dodavatelé vymáhají od dlužníků. Problémem jsou často nedostatečné zálohy, které nereflektují skutečný odběr energie. Doplatky pak nejsou jen v řádech stovek korun, ale spíš desítek tisíc. Některé domácnosti pak nemají na zaplacení tohoto dluhu a dostávají se do […]

Text: František Veselý

10. 12. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *