Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů v Kuksu oslavil 140 let od založení, vysvěcen byl nový prapor

Oslavy 140. výročí založení SDH Kuks proběhly v sobotu 23. 9. 2017. Místní sbor při této příležitosti představil nový sborový prapor. Prapor zhotovila rodinná firma Velebný a Fam s.r.o. z Ústí nad Orlicí a sbor si na něj ušetřil z vlastních prostředků.

Oslavy začaly slavnostním průvodem do Kostela Nejsvětější Trojice na známém Hospitálu Kuks. Zde starosta obce představil symboly, nový znak obce Kuks a nový prapor SDH Kuks, starosta poprosil pana faráře Prof. I.A. Hrdinu DrSc. o jejich vysvěcení.

Po tomto slavnostním aktu se průvod odebral, v doprovodu dechové hudby Podzvičinka, na Lázeňské nábřeží kde proběhla druhá část oslav.

Jednotka sboru vystavila svou zásahovou techniku, následovaly slavnostní projevy. Starosta obce a sboru poděkoval všem členům sboru za obětavost a vůli nezištně pracovat pro obec a být připraveni bližnímu ku pomoci.

Mezi hosty vystoupil mimo jiné i pravnuk zakladatele sboru Stephan Sweerts-Sporck, který se svou manželkou místním hasičům věnoval mimo finančního daru ještě portrét svého pradědečka, zakladatele hasičského sboru v Kuksu, p. Moritz Gustav Hrabě Swéerts Sporck.

Bude mít čestné místo vedle sborového praporu.

Přečtěte siHospital Kuks je na případný požár dobře připraven, v pondělí proběhlo cvičení jednotek požární ochrany

Jednotka je od loňského roku zařazena jako JPO III/1, v počtu 13 členů disponuje VEA na podvozku MB – ML 430 4×4 (1999), obec jej získala od Celní správy v roce 2014 formou převodu.

Dále má jednotka DA8 na podvozku MB – Sprinter 316 Cdi 4×4 (2001), obec jej získala převodem od ZZS Královéhradeckého kraje v roce 2011. CAS 24 Škoda 706 RTHP (1977) v roce 2006 obec koupila od obce Horní Radechová.

K výročí dostala jednotka dárek v podobě „nové“ CAS – a to rovněž převodem od HZS Královéhradeckého kraje jako nepotřebný majetek – toho času mimo provoz (porucha převodovky). Jedná se o unikátní MB – UNIMOG 5000 – CAS 24 LP (2002) s cisternou o objemu 3000 litrů vody a 400 litrů pěnidla.

Nepochybně pro jednotku našeho typu moderní CAS, po malé opravě bude ještě dlouho a jak doufáme, k naší spokojenosti sloužit.

Poděkování patří těm, kteří se na převodu této CAS pro naši jednotku podíleli, rovněž všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu oslav 140. výročí založení SDH Kuks, či přispěli na jejich pořádání a v neposlední řadě se na nás přišli podívat a sdíleli naši radost.

Hasiči Kuks
Sdílet